Bergamot Reçeli

13:00 Dilek'le Mutfakta 4 Comments

25-12-2014

Bergamot Reçeli


Bergamot Reçeli

Bergamot Reçeli
Merak ettiğim reçellerden biri de bergamot reçeliydi ve ilk defa  bergamotla tanıştım, onu elledim, kokladım, sevdim. Müthiş etkileyici bir koku sardı mutfağımı..
O kadar güzel bir kokusu var ki, limon desem değil, portakal veya mandalina hiç değil..ehh biraz greyfurt tadı var ama tamamen kendine has bir koku ve yapısı var bu meyvenin. Allah'ın bizim için yarattığı nimetlerden biri. Bergamotu öyle her yerde bulamayız tabi..Bana Muğla'dan bir arkadaşım yolladı. Kendisi reçel konusunda zaten uzman ve reçelin tarifini ondan aldım. Baya zahmetli yapımı var, bergamotun kabuklarındaki acıyı çıkartmak biraz zahmetli oldu. Kabukları sıkıp sıkıp tekrar suya koymaktan elim şişti..:).. Tuzlu suda bekletince acısı daha kolay çıktı.  Tadına gelince çok değişik bir reçel oldu. Turunç reçelinde ki tada benziyor fakat daha farklı ve kendine özgü bir aroması var.  Gelelim tarif aşamalarına..

Malzemeler:

2 adet bergamot ( 1.5 kilo geldi ) ( Kilo başına 1.5 kilo toz şeker gidiyor )

2 kilo 250 gr. toz şeker

1 adet limon suyu

1 su bardağı bergamotun içindeki suyundan

Yapılışı:

Bergamotları yıkayın ve kurulayın. Kabuklarını rendenin küçük tarafıyla rendeleyin, çukur taraflarında kalan yerleri bıçağın ucuyla kazıyın. Rendelediğiniz kabukları atmayıp ya birebir ölçüyle şekerleyip bir kavanoza koyup kaldırın ya da ışık almayan bir yerde kurutun. Kurutulmuş olanı çayınıza katabilirsiniz, şekerlediğinizi ise pasta, muhallebi gibi tatlılarınızda kullanabilirsiniz.

Bergamotları kazıdıktan sonra ortadan ikiye bölün. Kocaman bir limon diyebileceğimiz bergamotun içindeki sıvı olan kısmı bir kaşık yardımıyla çıkarın ya da limon sıkacağında sıkıp kalan posaları kaşıkla temizleyin. Bu suyu da sakın atmayın. Bir kısmını reçele katmak üzere saklayın, diğer kısmınla da salatanızı kısırınızı tatlandırın.

Bergamot Reçeli

Bergamot Reçeli
Bergamot Reçeli


 Bergamot kabuklarını dilimleyip kesin.

Bergamot Reçeli

İlk olarak bol kaynar suya atın ve kaşıkla bastırıp bekletin ve 12 saat sonra suyunu süzün, kabukları sıkarak başka bir kaba alın ve soğuk suya koyun. 12 saat sonra tekrar süzüp , kabukları elinizle sıkıp tekrar  suyunu değiştirin ve bu sefer içine 4-5 yemek kaşığı tuz atıp 5-10 dakika tuzlu suda bekletin. Sonra bol suda yıkayıp tekrar kabukları sıkarak başka soğuk su dolu kaba koyun. Bir kaç kez bu işlemi yaptıktan sonra kabukların acısı çıkmış olmalıdır. Kabuklardan bir tane ağzınıza atıp tadına bakın.
Kabukları sıkıp bol suya koyun ve en az kaynamaya başladıktan sonra bir saat, üstü kapalı bir şekilde pişirin. Daha sonra kabukları süzün ve soğuk suda bir kaç saat daha bekletin. Son kez süzün ve kabukların suyunu sıkıp bir kabın içine alın.

Bergamot Reçeli

Acısı çıkmışsa şerbeti yapmaya başlayın. Bu işlem iki gün sürdü, bekletince daha güzel oluyor.

Şerbeti için şekeri tencereye koyun. Bir kilo şekere 300 cl. su ilavesi yapın. ben 700 cl koydum. Şerbet kaynamaya başlayınca kabukları içine atın. Reçel kıvamına gelene dek yaklaşık yarım sat kısık ateşte pişirin. Daha sonra içinden çıkardığınız suyundan bir su bardağı koyun. 2 yemek kaşığı kadar rendelediğiniz dış kabuklarından ilave edin. Bir adet limon suyu da ekledikten sonra 4-5 dakika daha kaynatın. Bana suyu az geldi ve biraz daha su ilave ettim. Kıvama gelen reçeli ılındıktan sonra kavanozlara doldurun ve kapaklarını kapatıp ters çevirin. Herkese afiyet olsun..

Bergamot Reçeli

Bergamot Reçeli

Bergamot Reçeli

Bergamot Reçeli

Bergamot Reçeli

Bergamot Reçeli


Bergamot Reçeli

                                Sevgiyle Pişen Yemeklerden

                                          Dilek'le Mutfakta


BENZER TARİFLER

4 yorum:

  1. humm çok değişik görünüyor! Yılbaşında getir tadatım mutlaka ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım kızım benim, hayret bloğuma geldin..): Getireceğim tabi bitanem..

      Sil
  2. Buzluğumda kabuklar hep durur ara ara pastaya, keke faydaları dokunuyor.=) Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşkr ederim Nilgünüm..ne güzel bir meyveymiş bergamot..ben yeni tanıştım kendisiyle, iyiydik yani...hatta aşık olduk..:) selamlar canım

      Sil