İzmir'in Meşhur Torpil Pastası

20:42 Dilek Toksoy 1 Comments

24-12-2014



İzmir'in Meşhur Torpil Pastası

Yine hep yapmak isteyip de bir türlü yapamadığım tariflerden biri daha..İzmir'de bu tatlıya Torpil ismini vermişler. Karşıyaka'da hangi pastaneye gitseniz bu lezzetten bulabilirsiniz.
İzmir'den başka bir yerde görmemiş olmam acaba dedim  vardı da ben mi görmedim başka bir şehirde..Sordum pastahane sahibine o da bana İzmir'e özgü bir tatlı olduğunu söyledi. Benim tadına aşık olduğum ve Karşıyaka'ya her gidişte mutlaka yediğim torpil pastasını bende yapabilirim diyeli epeyi bir süre geçti..:) En sonunda yaptım ve onlarınkinden daha güzel oldu diyebilirim. Külah şeklini vermek için çok uğraştım, çünkü bunun külah kalıpları var aslında , bende olmadığı için yağlı kağıttan külah yapıp hamurları külaha sardım ve biraz büyükçe olsa da oldu yani..

Malzemeler:

8 adet milföy hamuru

iç malzemesi için:

5 su bardağı süt

1 adet yumurta sarısı

5 yemek kaşığı un

2 yemek kaşığı mısır nişastası

1 su bardağı toz şeker

1 paket vanilya

2 yemek kaşığı tereyağı

1 fincan damla çikolata

üzeri için ezilmiş fındık veya ceviz içi

toz yeşil fıstık

süslemek için bir kaç adet çilek

1 çay bardağı pudra şekeri

külah yapmak için yağlı kağıt

Yapılışı:

İlk iş olarak külahları yapmaya başlayın. Eğer benim gibi külah kalıbınız yok sa bu iş için yağlı kağıttan faydalanabilirsiniz. Ölçmeden yaptım ben ama yağlı kağıdı yaklaşık 50 cm. boyutlarında kare şeklinde 4 adet kesin. Her bir kağıda külah şekli verip diplerini kıvırın ve bir köşeye koyun. 

Milföy hamurlar yumuşayınca tezgaha hafif un serpin ve hamurları merdaneyle inceltin. 

İzmir'in Meşhur Torpil Pastası
 Hamuru 2-3 cm. aralıkta şeritler halinde kesin ve daha sonra Külahın içine ağırlık yapsın hamurları dolarken şekli bozulmasın diye kuru bakliyat şehriye vs. koyun. Kestiğiniz şeritleri teker teker küllahlara sarıp dolayın, hamurların uçlarını birbirine yapıştırın. 
İzmir'in Meşhur Torpil Pastası

İzmir'in Meşhur Torpil Pastası


Hazırladığınız küllahların içindeki bakliyatı boşaltın ve kağıda sarılı hamurları önceden ısınmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin. Piştikten sonra fırından çıkarın ve ılınınca kağıdı dikkatlice çıkarın. Külahlar başarılı bir şekilde piştikten sonra beklemeye alın ve iç dolgusunu pişirmeye başlayın. 

Tencereye süt, un, mısır unu, toz şeker, vanilya koyup bir çırpma teliyle iyice çırpın. Bir adet yumurta sarısı ekleyip karışıma yedirin ve pişirmeye koyun. Oldukça koyu bir muhallebi elde edeceksiniz. Muhallebi pişince içine damla çikolata koyup karıştırın. Bu muhallebiye dilediğiniz meyve parçacıkları vs. koyabilirsiniz. 

İzmir'in Meşhur Torpil Pastası

İzmir'in Meşhur Torpil Pastası

İzmir'in Meşhur Torpil Pastası
Kağıttan çıkardığınız küllahların içine bir kaşık yardımıyla bu muhallebiden doldurun ve en üzerine de fındık, ceviz, toz yeşil fıstık serpin ve çilekle süsleyip servis yapın. Küllahların üzerine bolca pudra şekeri serpmeyi unutmayın. Herkese afiyet olsun. 
İzmir'in Meşhur Torpil Pastası

İzmir'in Meşhur Torpil Pastası
Servis yaparken dilimleyip tabağa koyabilirsiniz...

Hımmmm enfes
İzmir'in Meşhur Torpil Pastası

İzmir'in Meşhur Torpil Pastası

İzmir'in Meşhur Torpil Pastası

İzmir'in Meşhur Torpil Pastası
                   Harika...

İzmir'in Meşhur Torpil Pastası
İzmir'in Meşhur Torpil Pastası

İzmir'in Meşhur Torpil Pastası

İzmir'in Meşhur Torpil Pastası
                          Nefiss
İzmir'in Meşhur Torpil Pastası

İzmir'in Meşhur Torpil Pastası

İzmir'in Meşhur Torpil Pastası

İzmir'in Meşhur Torpil Pastası

İzmir'in Meşhur Torpil Pastası

İzmir'in Meşhur Torpil Pastası

İzmir'in Meşhur Torpil Pastası

İzmir'in Meşhur Torpil Pastası

İzmir'in Meşhur Torpil Pastası

İzmir'in Meşhur Torpil Pastası

                                   Sevgiyle Pişen Yemeklerden

                                        Dilek'le Mutfakta


BENZER TARİFLER

1 yorum: