İzmir'in Meşhur Torpil Pastası
24-12-2014İzmir'in Meşhur Torpil Pastası |
Yine hep yapmak isteyip de bir türlü yapamadığım tariflerden biri daha..İzmir'de bu tatlıya Torpil ismini vermişler. Karşıyaka'da hangi pastaneye gitseniz bu lezzetten bulabilirsiniz.
İzmir'den başka bir yerde görmemiş olmam acaba dedim vardı da ben mi görmedim başka bir şehirde..Sordum pastahane sahibine o da bana İzmir'e özgü bir tatlı olduğunu söyledi. Benim tadına aşık olduğum ve Karşıyaka'ya her gidişte mutlaka yediğim torpil pastasını bende yapabilirim diyeli epeyi bir süre geçti..:) En sonunda yaptım ve onlarınkinden daha güzel oldu diyebilirim. Külah şeklini vermek için çok uğraştım, çünkü bunun külah kalıpları var aslında , bende olmadığı için yağlı kağıttan külah yapıp hamurları külaha sardım ve biraz büyükçe olsa da oldu yani..
İzmir'den başka bir yerde görmemiş olmam acaba dedim vardı da ben mi görmedim başka bir şehirde..Sordum pastahane sahibine o da bana İzmir'e özgü bir tatlı olduğunu söyledi. Benim tadına aşık olduğum ve Karşıyaka'ya her gidişte mutlaka yediğim torpil pastasını bende yapabilirim diyeli epeyi bir süre geçti..:) En sonunda yaptım ve onlarınkinden daha güzel oldu diyebilirim. Külah şeklini vermek için çok uğraştım, çünkü bunun külah kalıpları var aslında , bende olmadığı için yağlı kağıttan külah yapıp hamurları külaha sardım ve biraz büyükçe olsa da oldu yani..
Malzemeler:
8 adet milföy hamuru
iç malzemesi için:
5 su bardağı süt
1 adet yumurta sarısı
5 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı mısır nişastası
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı tereyağı
1 fincan damla çikolata
üzeri için ezilmiş fındık veya ceviz içi
toz yeşil fıstık
süslemek için bir kaç adet çilek
1 çay bardağı pudra şekeri
külah yapmak için yağlı kağıt
Yapılışı:
İlk iş olarak külahları yapmaya başlayın. Eğer benim gibi külah kalıbınız yok sa bu iş için yağlı kağıttan faydalanabilirsiniz. Ölçmeden yaptım ben ama yağlı kağıdı yaklaşık 50 cm. boyutlarında kare şeklinde 4 adet kesin. Her bir kağıda külah şekli verip diplerini kıvırın ve bir köşeye koyun.
Milföy hamurlar yumuşayınca tezgaha hafif un serpin ve hamurları merdaneyle inceltin.
İzmir'in Meşhur Torpil Pastası |
İzmir'in Meşhur Torpil Pastası |
İzmir'in Meşhur Torpil Pastası |
Hazırladığınız küllahların içindeki bakliyatı boşaltın ve kağıda sarılı hamurları önceden ısınmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin. Piştikten sonra fırından çıkarın ve ılınınca kağıdı dikkatlice çıkarın. Külahlar başarılı bir şekilde piştikten sonra beklemeye alın ve iç dolgusunu pişirmeye başlayın.
Tencereye süt, un, mısır unu, toz şeker, vanilya koyup bir çırpma teliyle iyice çırpın. Bir adet yumurta sarısı ekleyip karışıma yedirin ve pişirmeye koyun. Oldukça koyu bir muhallebi elde edeceksiniz. Muhallebi pişince içine damla çikolata koyup karıştırın. Bu muhallebiye dilediğiniz meyve parçacıkları vs. koyabilirsiniz.
Tencereye süt, un, mısır unu, toz şeker, vanilya koyup bir çırpma teliyle iyice çırpın. Bir adet yumurta sarısı ekleyip karışıma yedirin ve pişirmeye koyun. Oldukça koyu bir muhallebi elde edeceksiniz. Muhallebi pişince içine damla çikolata koyup karıştırın. Bu muhallebiye dilediğiniz meyve parçacıkları vs. koyabilirsiniz.
İzmir'in Meşhur Torpil Pastası |
İzmir'in Meşhur Torpil Pastası |
İzmir'in Meşhur Torpil Pastası |
İzmir'in Meşhur Torpil Pastası |
İzmir'in Meşhur Torpil Pastası |
Hımmmm enfes
İzmir'in Meşhur Torpil Pastası |
İzmir'in Meşhur Torpil Pastası |
İzmir'in Meşhur Torpil Pastası |
İzmir'in Meşhur Torpil Pastası |
İzmir'in Meşhur Torpil Pastası |
İzmir'in Meşhur Torpil Pastası |
İzmir'in Meşhur Torpil Pastası |
İzmir'in Meşhur Torpil Pastası |
İzmir'in Meşhur Torpil Pastası |
İzmir'in Meşhur Torpil Pastası |
İzmir'in Meşhur Torpil Pastası |
İzmir'in Meşhur Torpil Pastası |
İzmir'in Meşhur Torpil Pastası |
İzmir'in Meşhur Torpil Pastası |
İzmir'in Meşhur Torpil Pastası |
İzmir'in Meşhur Torpil Pastası |
İzmir'in Meşhur Torpil Pastası |
İzmir'in Meşhur Torpil Pastası |
Dilek'le Mutfakta
çok güzel görünüyor. ellerinize sağlık ;)
YanıtlaSilBir gün önceden yapsam kotu olur mu?
YanıtlaSil