Hamsili Pilav ( Fırında Güveç Kasede )

21:26 Dilek Toksoy 6 Comments

07-01-2015


Hamsili Pilav ( Fırında Güveç Kasede )

Hamsili Pilav ( Fırında Güveç Kasede )
Haberlerde hava durumunu sunan spiker sıcaklık derecelerini söylerken sıfırın altında eksi demekten ağzı yorulmuştur herhalde..Havalar gerçekten buz gibi, İzmir bile kar gördüyse kış bu yıl tüm cazibesiyle geldi demektir. Diyeceğim o ki bu buz gibi havalarda balıklar lezzetlenir, hele de hamsi lezzetine lezzet katar, çünkü kar suyu ona gençlik aşısı gibi gelir, yağ yapar ama genç kalır. Bize de damağımızda bir tatlı yemek sefası bırakır. Yanında bol roka, yeşillik ve kırmızı soğan olursa ..işi dellendirip bir de hamsili pilava göz koyarsak bu daha da şahane olur. 

Kış mevsiminin en güzel yemeklerinden hamsili pilav tarifim bu kez küçük güveç kaselerde ve fırında pişti. Enfes, harika, nefis..daha ne desem ki..süper oldu..Bir Karadenizli olarak vazgeçemediğim hamsinin aşığıyım..:)


Tarifime bir bakın isterseniz..



Malzemeler:

2 güveç kase için:


Yarım kilo hamsi


tuz, karabiber


İç pilav için:

1 su bardağı pirinç


1 adet soğan


1 yemek kaşığı biber salçası


1 tatlı kaşığı kuş üzümü


1 çay bardağı su


tuz, karabiber, yenibahar, nane, maydanoz


1 tatlı kaşığı limon suyu


2 yemek kaşığı zeytinyağı


Yapılışı:

Hamsilerin kafalarını koparıp kılçıklarından ayırın ve suyun altında güzelce yıkayın. tuz, karabiber serpip bir kenara koyun.


Bu arada iç pilavı hazırlayın. Tavaya yemeklik doğradığınız soğanı yağla beraber koyup soteleyin. Salça ekledikten sonra bir kaç kez çevirip yıkanmış pirinçleri ilave edin ve kavurmaya devam edin. 2-3 dakika soteledikten sonra bir çay bardağı su ve kuş üzümü koyup karıştırın. 10 dakika kapağı kapalı halde kısık ateşte pişirin. Daha sonra tuz ve baharatları ekleyip güzelce karıştırın. En son limon suyunu ekledikten sonra pilavın kapağını kapatın ve hamsileri kaselere dizmeye başlayın.


Kaseye önce bir miktar tereyağı ile yağlayıp hamsilerin yapışmasını önleyin. Hamsileri önce kasenin tabanına, daha sonra yanlarına dış yüzeyleri çevirince öne gelecek şekilde dizin. 


Hamsili Pilav ( Fırında Güveç Kasede )

Hamsili Pilav ( Fırında Güveç Kasede )

Hamsili Pilav ( Fırında Güveç Kasede )v

Hamsili Pilav ( Fırında Güveç Kasede )
Daha sonra pilavdan kaşıkla hamsilerin üzerine doldurun ve kaşıkla hafif bastırın. Yanlardan sarkan hamsileri pilavın üzerine kapatın ve çok az yağ damlatıp önceden ısınmış 180 derece fırına pişirmeye koyun. Hamsilerin üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin. Pişirdikten sonra fırından alın ve biraz ılındıktan sonra kaseyi dikkatlice ters çevirip düz bir tabağa alın. Bu malzemeyle iki kase çıkıyor. 

Servis yaparken yanında domates, kırmızı soğan, maydanoz, roka gibi yeşilliklerle servis yapın ve büyük bir afiyetle yiyin. Başka bir şey yemenize gerek yok, çünkü çok doyurucu oluyor..içecek evinizde ne var sa artık..Herkese sıcacık günler, sıcacık yuvalar ve sofralarda güzel günler diliyorum. 


Bu arada sokakta kalanlara belediyeler, valilikler yardımcı oluyorlar, umarım sokak hayvanlarını da düşünürler. Bizler brey olarak dışarı çıkıp onlara bir kap yemek versek, mesela balık kafalarına bayılır kediler. 


Hamsili Pilav ( Fırında Güveç Kasede )

Hamsili Pilav ( Fırında Güveç Kasede )

Hamsili Pilav ( Fırında Güveç Kasede )

Hamsili Pilav ( Fırında Güveç Kasede )

Hamsili Pilav ( Fırında Güveç Kasede )

Hamsili Pilav ( Fırında Güveç Kasede )

Hamsili Pilav ( Fırında Güveç Kasede )

Hamsili Pilav ( Fırında Güveç Kasede )

Hamsili Pilav ( Fırında Güveç Kasede )

Hamsili Pilav ( Fırında Güveç Kasede )

Hamsili Pilav ( Fırında Güveç Kasede )

Hamsili Pilav ( Fırında Güveç Kasede )

Hamsili Pilav ( Fırında Güveç Kasede )

Hamsili Pilav ( Fırında Güveç Kasede )

Hamsili Pilav ( Fırında Güveç Kasede )

Hamsili Pilav ( Fırında Güveç Kasede )

Hamsili Pilav ( Fırında Güveç Kasede )

Hamsili Pilav ( Fırında Güveç Kasede )

Hamsili Pilav ( Fırında Güveç Kasede )

Hamsili Pilav ( Fırında Güveç Kasede )

Hamsili Pilav ( Fırında Güveç Kasede )

Hamsili Pilav ( Fırında Güveç Kasede )

Hamsili Pilav ( Fırında Güveç Kasede )

Hamsili Pilav ( Fırında Güveç Kasede )
                            Sevgiyle Pişen Yemeklerden

                                       Dilek'le Mutfakta

BENZER TARİFLER

6 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. vă mulțumesc foarte mult dragostea mea draga de ...

      Sil
  2. Balık konusunda seçiciyiz,birazcık(!) :)..Ama hamsiyi hepimiz severiz. Daha çok kızartmasını isterler ,ev halkı..Porsiyonluk gayet güzel olmuş.Nefis görünüyor ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şenizcim benm küçük kız 6 aylıkken başladı hamsi yemeye ama şimdi yemiyor ve ben çok üzülüyorum seninkiler seçici olsa da yine de yiyorlarmış..büyük kızım seviyor şükür..): yorumun için teşekkür ederim..bu haliyle bir yemeklik iyi oluyor..Annem koca bir tepsi yapardı..:)

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. Tadı da müthiş ! teşkrler canım...)

      Sil