İncir Uyutması

11:53 Dilek'le Mutfakta 2 Comments

14-02-2014


İncir Uyutması
İncir Uyutması
İncir Tanrının bize sunduğu şahane meyvelerden, faydaları ise bir hayli çok..Hem kurusu hem tazesi sağlığımız için inanılmaz derece faydalı. en mükemmel, en şahane meyve.. bir kalsiyum bombası ve sütle beraber pişince iki katı kalsiyum bombası durumuna geçiyor bu tarifle..Özellikle kemik sağlığımız için bol bol yemek gerekiyor. Hücre yenileyici özelliğini de vurgulamak istiyorum. Bir önemli özelliği ise cevizle beraber yendiğinde vücudu zehirlerden korur ve bronşite iyi geldiği söylenir. 

Bu yıl incir üretimi azmış, bir hastalık gelmiş ve çoğu ağaçlarda incir az, kalitesiz büyümüş. Benim satın aldığım incirler Aydın'ın bir köyünden ve tamamen doğal, ilaçsız.Bu fotoğraftakiler iri olanlar, bir de ufak olanlar vardı. Onlarla reçel yaptım, iri olanlarla incir uyutması. 
Gelelim incir uyutmasıyla nasıl tanıştığıma..Sakarya'da yaşadığım yıllarda bayramda mezar ziyaretine gittiğimizde uğradığımız akrabaların evinde mutlaka her bayram yapılırdı. İlk yediğimde çok değişik gelmişti. Pek tatlı sevmediğim için ve de inciri sütle düşünemediğim için pek beğenmemiştim. Daha sonra gide gele yiye yiye sevmeye başladım ve arar oldum. Ama inanın hiç evimde yapmadım..taaa ki bugüne kadar. Hep aklımda aslında yapacağım yapacağım ama ne zaman..Taze köy sütü bulmuşken artık bu sefer kesinlikle yapacağım dedim ve yaptım.. Başarılı oldum galiba, çünkü o muhallebi kıvamını verdim. Demek ki sıcaklığı koruyabildim. Ehh bana da afiyetle yemek düştü..Hala yiyorum...:)
Tarifi merak edenler okumaya devam etsin..Şimdiden herkese afiyet olsun..

Malzemeler:

1 kilo köy sütü

1 su bardağı toz şeker 

8 adet kuru incir

üzerine ceviz, nar taneleri

Yapılışı:

Sütü şekerle kaynatın ve içine küçük parçalar halinde doğradığınız incirleri koyup tahta kaşıkla karıştırın. Sıcaklığına bakın, aynı yoğurt mayalar gibi sıcaklıkta olmalı. Bu iş için serçe parmağınızla sıcaklığı anlayabilirsiniz. Eski usul böyle..:)


İncir Uyutması


İncir Uyutması

İncir Uyutması

İncir Uyutması

İncir Uyutması


Sütlü inciri kaseler boşaltıp soğumadan üzerlerine düz bir tabak örtün ve tekrar büyükçe bir tepsi kapatıp bir battaniyeye sarmalayın. Bu şeklide sabaha kadar bekletin. Ertesi gün açtığınızda muhallebi kıvamını almış olacaktır. Eğer suluysa biraz daha bekletebilirsiniz. İncirle süt birbirine aşık olup özel bir kıvama bürünecekler. Ve siz de o özel lezzeti kaşık kaşık ağzınızı şapırdata şapırdata yiyeceksiniz..Bu kesinlikle böyle ifade edilir benim lugatımda. 
Kaseleri buzdolabına kaldırın ve üzerlerini ceviz ve nar taneleriyle süsleyin. Herkese afiyet olsun.

İncir Uyutması

İncir Uyutması

İncir Uyutması

İncir Uyutması

İncir Uyutması

İncir Uyutması

İncir Uyutması

İncir Uyutması

İncir Uyutması

İncir Uyutması
                                   Sevgiyle Pişen Yemeklerden 

                                                 Dilek'le Mutfakta

BENZER TARİFLER

2 yorum:

  1. :) Çocuk ve gençlere hem enerji hem de sağlıklı bir tatlı. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle ve de menopozlu kadınlar için de öyle..şeker yerine doğal pekmez kullanılabilir..yorum için teşkrler canım..bu arada hala buluşamadık....)

      Sil