#AnnemKadarOlmasada

20:43 Dilek'le Mutfakta 8 Comments

01-05-2015


Anneler günü kutlamaları her yıl olduğu gibi bu yıl da beni fazlasıyla heyecanlandırıyor. Öztiryakiler Ticari ve Endüstriyel Ekipmanlarının hazırladığı #AnnemKadarOlmasada etiketli kampanyaya bende annemin çok özel bir tarifiyle katılmak istiyorum. Duygularımı bu yazımla tam anlamıyla yansıtabilmeyi arzu ediyorum, çünkü ben annesine aşık,  Allah sevgisinden sonra onun sevgisi ve evlat sevgisiyle beslenen kocaman yürekli bir kadınım.
Nasıl da ihmal ettim ben, nasıl da üzdüm melek annemi..yıllardır yüreğim bunu söyler, sorgular,üzülür..Hiç geçmedi pişmanlığım, hayatıma eli dokunan yegane varlık, anne anne...
Annelerimizi hayatımızın her anında anmamız onlar kadar olmasa da onlardan bize geçen bazen faydalı bazen de tuhaf alışkanlıklarımızla kendimizde  de var olan çeşitli huylarımız, alışkanlıklarımız, yapmak istediklerimiz, annelerimizin ne kadar da içimizde eş bir ruhu yansıttığının ifadesiyle doğru orantılıdır.

Annemin ev yapımı kesme makarnadan tavada yaptığı makarna böreği benim annemin en güzel ve  en derin , kalıcı anısı olan tek yemek tarifi diyebilirim. Şu anda çok nostaljik takılıyorum, açtım nostalji yayını yapan bir radyo kanalı ve çocukluğuma gittim. Benim annem bir polis eşiydi ve o zamanın polis kimliğine bakarsak çok şerefli, aile bağları kuvvetli orta halli aile breylerini hatırlıyorum. Dört çocuklu bir ailede büyümüş olmanın verdiği mutluluğu sonradan anlıyorsunuz. Annemin hepimizle ayrı ayrı ilgilenmesi, hepimize aynı özeni göstermesi ve o lezzetli yemekleri unutulmaz elbette. Biz Karadenizliyiz ve evimizde en çok hamsi balık, iç yağlı karalahana, mısır unundan yapılan yemekler, kesme makarna böreği, laz börekleri, kuymaklar, çeşitli otlarla yapılan sebze yemekleri vs vs..  Ramazan aylarında gece sahurda sevgili anneciğim hiç üşenmez kalkar, tüm ev halkına börekler, kuymaklar yapardı. Biz de uykulu uykulu yer yatardık. Ramazanlarda saç yufkası ve kesme makarna mutlaka yapılırdı. Her gün börek yerdik hemen hemen..

İşte aklımda en çok kalan ve bir türlü annem kadar güzel yapamadığım ama #AnnemKadarOlmasada onun elinin lezzetini az çok aldığım kesme makarna böreğimin tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum. Bir gün yemek yazarlığına soyunacağım hiç aklıma gelmezdi. 600'e yakın yemek tarifimle bir yemek bloğu yazarı olmaktan çok mutluluk duyuyorum. İzleyicilerim bana çok güzel yorumlar bırakıyor ve yaptığım reçeller #AnnemKadarOlmasada çok beğeniliyor.

Ev yapımı kesme makarnadan yaptığım börek tarifini yazdığım zaman bu tarifi çoğu kişinin bilmediğini farkettim. Biz yanında kayısı hoşafı içerdik, kokusu geldi şimdi burnuma ohhh mis..

Hikaye nedir biliyor musunuz..Hikaye annelerimizin kıymetini sonradan anlıyor olmamız.. Ben ömrüm boyunca annemin bana "okulunu bitir sonra ne yaparsan yap" dediği ve benim ise annemin sözüne kulak asmayışım ve üniversite hayatımı yarıda bırakıp evlenmiş olmamdan duyduğum pişmanlıkla yaşadım ve hala yaşıyorum. Annemi o kadar çok üzmüşüm ki bunun farkına vardığımda anneciğim çok önemli bir ameliyat olmuştu. Çok pişman olmak eskisi gibi olamamıza fayda sağlamasa da annemin bana daha affedici davranmasına neden oldu. Anneme karşı inanılmaz bir sevgi var..yaşayamadığımız onca günler var. Allah ona ve tüm annelere sağlık versin de başımızdan eksik olmasınlar. Annelerini kaybedenlere ise söyleyecek söz bulmak zor..evet çok zor annesizlik ve hiç bir zaman yeri dolmayacak bir melek onlar..Benim kızlarım da bana melek annem derler, ne mutlu bana iki kızım var ve ben de anneyim. Hepimizin anneler günü kutlu olsun..en başta benim melek annemin..onun o mübarek ellerinden öpüyorum.

Şimdi gelelim makarna böreğinin tarifine:

500 gr.ev yapımı ince kesilmiş makarna

2 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı zeytinyağı

200 gr. kaşar loru ya da eriyen saçaklı peynir

kıyılmış maydanoz

Yapılışı:

Kesme makarnaları derin bir kabın içine alın ve kaynar suyla ıslatıp 15 dakika kadar bekletin. Kaynar suyun miktarı makarnaları ıslatacak kadar olmalıdır. Teflon tavayı ocağa koyup ısıtın. Yağları koyun ve eriyince süzdüğünüz makarnaları tavaya ekleyin. Tahta bir kaşıkla hafifçe kavurun. Makarnaların ortasına hazırladığınız peynirli içten koyup yayın. Üzerini makarnayla kapatın ve kaşığın tersiyle iyice bastırın. Künefe yapar gibi.. Daha sonra kısık ateşte arkalı önlü kızartın. Kızartma işlemini yaparken böreğin altını çevirmek için düz bir kapak kullanın. Piştikten sonra bir servis tabağına alın ve dilimleyip sıcak sıcak yanında kayısı hoşafıyla servis yapın. 

#AnnemKadarOlmasada güzel yaparım bende..

Yeri doldurulamayacak Yegane Varlık Annelerimizin Anneler Günü Kutlu Olsun.




                                                                                            Dilek Toksoy

BENZER TARİFLER

8 yorum:

  1. Ne güzel ifade etmişsiniz, Allah annenizi bağışlasın. Maalesef ben annemi kaybedeli uzun yıllar oldu, ama iyi ki kızkardeşim var diyorum.Birbirimize can yoldaşıyız, tabii ki evlatlarımızın yeri ayrı ama kardeş sizin çocukluğunuz ve geçmişiniz.Anneler gününüz kutlu olsun, sevgili annenizi Allah başınızdan eksit etmesin.
    www.ihlamurcum.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilek hanım sizin de Anneler Gününün Kutlu Olsun..Allah sevdiklerimizi alıyor ama illaki bir teselli bırakıyor..sizin de kızkardeşiniz var çok şükür..Güzel dilekleriniz için çok teşekkür ediyorum..Kocaman sevgilerimi yolladım en içten en derinden..

      Sil
  2. Gözlerim yaşardı. İyi ki varlar.

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık... Allah annenize bütün annelere sağlık versin... Şimdiden anneler günü kutlu olsun...:)

    YanıtlaSil
  4. Sizin de anneler gününüz kutlu olsun Nahide hanımcım..İyi ki anneyiz..iyi ki annelerimiz var..

    YanıtlaSil
  5. takibindeyim, bana da beklerim
    http://meleginhediyeleri.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşkrler Melek hanım..bende sizi takibe aldım..ayrıca mutfaktakiler plus yemek platformuna da beklerim yorumlarınızı..https://plus.google.com/u/0/communities/100163594584192234135 giyinmeyi sevrim ben de..sevgi ve selamlar görüşmek üzere..
      https://www.facebook.com/dlktoksoy

      Sil