Patlıcan Reçeli ( Kireç Kaymağında Bekletilmiş )
01-05-2015Patlıcan Reçeli |
Malzemeler:
1 kilo minik patlıcan
1 kilo toz şeker
3 su bardağı su
1 adet limon suyu
1 çimdik tuz
4-5 adet karanfil
1 adet çubuk tarçın
1 adet kakule
1 salkım akasya çiçeği
1 kase kireç kaymağı
3 kase su
2 adet limon suyu
Yapılışı:
Patlıcanları güzelce yıkayın ve soyun. Bol limonlu ve tuzlu suda 15 dk.bekletin. patlıcanları süzün ve bol sudan geçirin. Daha sonra önceden hazırlamış olduğunuz kireç kaymağına atın. Kireç kaymağı hazırlamak için yazılan ölçülerde su hazırlayın ve duru suyun yukarı çıkmasını bekleyin. Kirecin üzerinde biriken duru suyun en üst tabakasında biriken kaymağı bir süzgeçle alın ve alttaki duru suyu başka bir derin kaba dikkatlice aktarın. Bunun için kahve fincanı kullanabilirsiniz. Kireç kaymağına koyduğunuz patlıcanların üzerine ağırlık koyun ki dibe çöksünler. Bu şekilde 4-5 saat bekletin, isterseniz bir gece de bekleyebilir.
Patlıcan Reçeli |
Patlıcan Reçeli |
Kireçli sudan aldığınız patlıcanları bol suda yıkayın ve yine bol su dolu kapta 1 saat bekletin. Daha sonra bir tencereye su koyup kaynatın. Kaynayan suya patlıcanları atın ve çok hafif haşlayın ve sonra süzün. Elinizle yine çok hafif sularını sıkın.
Reçel tenceresine şekeri ve suyu koyun. Bir çimdik tuz atıp kaynamaya bırakın. Yarım saat kadar şerbet kıvamına gelmesini bekleyin. Daha sonra suyunu sıkmış olduğunuz patlıcanları şerbete atın. Karanfil, tarçın, kakule ve akasya çiçeklerini yıkayıp temiz bir tülbente koyup düğüm atın ve tencereye bırakın. Reçel kıvamına gelene kadar orta ateşte kaynatın. Reçel kıvamına gelince limon suyunu ekleyip 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Reçeli soğumaya bırakın. İçinden tülbenti çıkartın ve suyunu sıkıp atın. Temiz ve kuru kavanozlara paylaştırıp kahvaltılarınızda tüketmek üzere serin ve karanlık bir yerde saklayın. Herkese afiyet olsun canlarım..
Patlıcan Reçeli |
Patlıcan Reçeli |
Patlıcan Reçeli |
Patlıcan Reçeli |
Patlıcan Reçeli |
Patlıcan Reçeli |
Patlıcan Reçeli |
Patlıcan Reçeli |
Patlıcan Reçeli |
Patlıcan Reçeli |
Patlıcan Reçeli |
Patlıcan Reçeli |
Patlıcan Reçeli |
Patlıcan Reçeli |
Patlıcan Reçeli |
Sevgiyle Pişen Yemeklerden
Dilek'le Mutfakta
HHrika ellerinize sağlık şahane görünüyorlar. Hiç tatmadım de yemedim denemek isterim şahsen.
YanıtlaSilBirgül hanımcığım, yorumunuz için çok teşkr ederim..bende sizi ilgiyle taki ediyorum..çook güzel tarifler yayınlıyorsunuz gerçekten..ahh çok isterdim size patlıcan reçelimden ikram etmeyi..ama siz beceriklisiniz mutlaka yaparsınız..sevgilerimi yolladım size..iyi geceler
SilRengine bayıldım nefis bir görüntü, ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilÇok Çok teşekrler beğendiğinize sevindim Feray hanımcım..selamlar
SilEllerinize sağlık en meşakkatli reçellerden biri güzel olmak zorundaaaa:)) o kadar emek veriyorsunuz:))
YanıtlaSilafiyetle sağlıkla tüketin
Aynen öyle çok uğraştıran reçellerden bu da ..ama ben zevkle yapıyorum..çok yoruluyorum ama ortaya böyle güzellik çıkınca değeiyor diyorum..çok teşkrler Hatice hanımcım..sevgiler benden..
SilElinize sağlık patlıcan reçelini denemiştim daha önce harika birşeydi herkese tavsiye ederim tarif süper.
YanıtlaSilTeşekkr ederim canm..bence de harika..lokum kıvamında..bloğunuza uğradım bende..selamlar
SilÇok severim patlıcan reçelini.. Ellerinize sağlık...:)
YanıtlaSilteşekr ederim Nahidecim..selamlar
SilMaşallah her malzemenin reçelini yapıyorsunuz :)
YanıtlaSilTeşkrler kızsal şeyler..) meraktan yapıyorum işte oyalanıyorum..selamlar canm
SilDilek Hanım Annemin favori reçelidir patlıcan reçeli. Çocukluğumuzdan beri sürekli yapar. Herkes şaşırdı duyduğunda patlıcandan reçel mi olur diye.Ellerinize sağlık sizin de, kahvaltıda şahane olur...))
YanıtlaSilTeşkrler Kezban hanımcım..valla her şeyin reçelini yapıyorlar..enginarın da yapmışlar..ben hamsi reçeli yapmak istiyorum..) sevgiler
SilDilekçiğim hayatımda ili kere yaptım bu reçeli tarladan elimle toplama imkanım olmuştu.Gerçekten harika kestane çekeri tadında muhteşem bir reçel olmuştu.Tadı damağımda kaldı ama minik patlıcanı bulmak imkansız büyük şehirde.Ellerine sağlık harila görünüyor.Sevgiler
YanıtlaSilTeşekkr ederim Gültenciğim, bende çok beğendim bu reçeli lokum gibi kestane şekeri gibi..burada pazarlarda Aydın'ın köylerinden geliyor minik patlıcanlar ama kemer patlıcanla da olur bence..kocaman sevgiler yolladım sana..
Silellerine sağlık çok güzel görünüyor bol siparişler olsun
YanıtlaSilSağol Müjgancığım, sevgi ve selamlar..
SilPatlıcandan reçel oluyorsa,benden de umut var diye düşünmeye başladım :)
YanıtlaSilhahahahaha evet bence de sizde umut var canm..:) teşkrler selamlar
Silşirin kanatlar canım patlıcanı geç artık her şeyin reçeli var karpuz kavun :))
SilPek reçel yemiyorum ben. Patlıcan reçeli de bir garip geliyor benim kulağıma ama deneyenlerin çok beğendiğini biliyorum.
YanıtlaSilCanım reçel sevemeyen de çok var tabi senin gibi..bende eskiden pek sevmezdim..şimdi deeğişik reçeller yapmaya bayılıyorum ama az yiyorum tabii..
Silgüzeldir mutlaka ama tadı bana pek uygun değil bunun..
YanıtlaSilCanım doğrudur, sevmeyebilirsin ama yerken patlıcan olduğunu anlamıyorsun
SilHiç yemedim,küçük patlıcan bulursam mutlaka yapıcam ellerine sağlık.
YanıtlaSilSevilcim mutlaka yap tavsiye ederim..yenilesi bir reçel..pazarda köylülerde bulabilirsin minik patlıcan canım..sevgiyle kal..teşkrler
Silben kahvaltıya gittiğimiz koyde yedim ama patlıcan olduğunu bilmiyorum tabi merak edip bayandan öğrendim şok olmakla beraber bayıldım bittim lezzetine asla anlaşılmıyor patlıcan olduğu yemeden önce öğrenseydim patlıcan deselerdi sıcak bakmaz hatta tamadım bile:) ön yargı
YanıtlaSilYorumunuz için çok teşkr ederim Funda.. evt bazen tatmadan anlayamıyoruz ama sevmeyen de sevmez tabii.. ben bu reçeli lokum diye tabir ediyorum..sevgiler
Sil