Patlıcan Reçeli ( Kireç Kaymağında Bekletilmiş )

00:10 Dilek'le Mutfakta 29 Comments

01-05-2015


 Patlıcan Reçeli
Reçelci Teyze, diğer adımla da Reçel Kraliçesi ünvanımla, patlıcan reçeli tarifimle herkese selamlar olsun..Kesinlikle yapılması gereken reçellerden diyebilirim. Doğrusu ben istek üzerine ilk defa yapıyorum. İlk denemem de çok başarılı bence..Buradaki püf noktası patlıcanları ilk kaynamasında çok kaynatmamak ve 4-5 saat  kireç kaymağında bekletmek..Veee patlıcanlar minik çekirdeksiz olmalı diyerek tarife geçiyorum. 


Malzemeler:

1  kilo minik patlıcan

1 kilo toz şeker

3 su bardağı  su 

1 adet limon suyu

1 çimdik tuz

4-5 adet karanfil

1 adet çubuk tarçın

1 adet kakule

1 salkım akasya çiçeği

1  kase kireç kaymağı

3  kase su

2 adet limon suyu

Yapılışı:

Patlıcanları güzelce yıkayın ve soyun. Bol limonlu ve tuzlu suda 15  dk.bekletin. patlıcanları süzün ve bol sudan geçirin. Daha sonra önceden hazırlamış olduğunuz kireç kaymağına atın. Kireç kaymağı hazırlamak için yazılan ölçülerde su hazırlayın ve duru suyun yukarı çıkmasını bekleyin. Kirecin üzerinde biriken duru suyun en üst tabakasında biriken kaymağı  bir süzgeçle alın ve alttaki duru suyu başka bir derin kaba dikkatlice aktarın. Bunun için kahve fincanı kullanabilirsiniz. Kireç kaymağına koyduğunuz patlıcanların üzerine ağırlık koyun ki dibe çöksünler. Bu şekilde 4-5 saat bekletin, isterseniz bir gece de bekleyebilir. 


 Patlıcan Reçeli


 Patlıcan Reçeli


Kireçli sudan aldığınız patlıcanları bol suda yıkayın ve yine bol su  dolu kapta 1 saat bekletin. Daha sonra bir tencereye su koyup kaynatın. Kaynayan suya patlıcanları atın ve çok hafif haşlayın ve sonra süzün. Elinizle yine çok hafif sularını  sıkın. 

Reçel tenceresine şekeri ve suyu koyun. Bir çimdik tuz atıp kaynamaya bırakın. Yarım saat kadar şerbet kıvamına gelmesini bekleyin. Daha sonra suyunu  sıkmış olduğunuz patlıcanları şerbete atın. Karanfil, tarçın, kakule ve akasya çiçeklerini yıkayıp temiz bir tülbente koyup düğüm atın ve tencereye bırakın. Reçel kıvamına gelene kadar  orta ateşte kaynatın. Reçel kıvamına gelince limon suyunu ekleyip 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Reçeli soğumaya bırakın. İçinden tülbenti çıkartın ve suyunu sıkıp atın. Temiz ve kuru kavanozlara paylaştırıp kahvaltılarınızda tüketmek üzere serin ve karanlık bir yerde saklayın. Herkese afiyet olsun canlarım..

Patlıcan Reçeli

Patlıcan Reçeli

 Patlıcan Reçeli

Patlıcan Reçeli

Patlıcan Reçeli

 Patlıcan Reçeli

 Patlıcan Reçeli

Patlıcan Reçeli

Patlıcan Reçeli

Patlıcan Reçeli

Patlıcan Reçeli

 Patlıcan Reçeli

 Patlıcan Reçeli

Patlıcan Reçeli

Patlıcan Reçeli

                                      Sevgiyle Pişen Yemeklerden

                                                        Dilek'le Mutfakta

BENZER TARİFLER

29 yorum:

  1. HHrika ellerinize sağlık şahane görünüyorlar. Hiç tatmadım de yemedim denemek isterim şahsen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birgül hanımcığım, yorumunuz için çok teşkr ederim..bende sizi ilgiyle taki ediyorum..çook güzel tarifler yayınlıyorsunuz gerçekten..ahh çok isterdim size patlıcan reçelimden ikram etmeyi..ama siz beceriklisiniz mutlaka yaparsınız..sevgilerimi yolladım size..iyi geceler

      Sil
  2. Rengine bayıldım nefis bir görüntü, ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok Çok teşekrler beğendiğinize sevindim Feray hanımcım..selamlar

      Sil
  3. Ellerinize sağlık en meşakkatli reçellerden biri güzel olmak zorundaaaa:)) o kadar emek veriyorsunuz:))
    afiyetle sağlıkla tüketin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle çok uğraştıran reçellerden bu da ..ama ben zevkle yapıyorum..çok yoruluyorum ama ortaya böyle güzellik çıkınca değeiyor diyorum..çok teşkrler Hatice hanımcım..sevgiler benden..

      Sil
  4. Elinize sağlık patlıcan reçelini denemiştim daha önce harika birşeydi herkese tavsiye ederim tarif süper.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkr ederim canm..bence de harika..lokum kıvamında..bloğunuza uğradım bende..selamlar

      Sil
  5. Çok severim patlıcan reçelini.. Ellerinize sağlık...:)

    YanıtlaSil
  6. Maşallah her malzemenin reçelini yapıyorsunuz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşkrler kızsal şeyler..) meraktan yapıyorum işte oyalanıyorum..selamlar canm

      Sil
  7. Dilek Hanım Annemin favori reçelidir patlıcan reçeli. Çocukluğumuzdan beri sürekli yapar. Herkes şaşırdı duyduğunda patlıcandan reçel mi olur diye.Ellerinize sağlık sizin de, kahvaltıda şahane olur...))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşkrler Kezban hanımcım..valla her şeyin reçelini yapıyorlar..enginarın da yapmışlar..ben hamsi reçeli yapmak istiyorum..) sevgiler

      Sil
  8. Dilekçiğim hayatımda ili kere yaptım bu reçeli tarladan elimle toplama imkanım olmuştu.Gerçekten harika kestane çekeri tadında muhteşem bir reçel olmuştu.Tadı damağımda kaldı ama minik patlıcanı bulmak imkansız büyük şehirde.Ellerine sağlık harila görünüyor.Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkr ederim Gültenciğim, bende çok beğendim bu reçeli lokum gibi kestane şekeri gibi..burada pazarlarda Aydın'ın köylerinden geliyor minik patlıcanlar ama kemer patlıcanla da olur bence..kocaman sevgiler yolladım sana..

      Sil
  9. ellerine sağlık çok güzel görünüyor bol siparişler olsun

    YanıtlaSil
  10. Patlıcandan reçel oluyorsa,benden de umut var diye düşünmeye başladım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hahahahaha evet bence de sizde umut var canm..:) teşkrler selamlar

      Sil
    2. şirin kanatlar canım patlıcanı geç artık her şeyin reçeli var karpuz kavun :))

      Sil
  11. Pek reçel yemiyorum ben. Patlıcan reçeli de bir garip geliyor benim kulağıma ama deneyenlerin çok beğendiğini biliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım reçel sevemeyen de çok var tabi senin gibi..bende eskiden pek sevmezdim..şimdi deeğişik reçeller yapmaya bayılıyorum ama az yiyorum tabii..

      Sil
  12. güzeldir mutlaka ama tadı bana pek uygun değil bunun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım doğrudur, sevmeyebilirsin ama yerken patlıcan olduğunu anlamıyorsun

      Sil
  13. Hiç yemedim,küçük patlıcan bulursam mutlaka yapıcam ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevilcim mutlaka yap tavsiye ederim..yenilesi bir reçel..pazarda köylülerde bulabilirsin minik patlıcan canım..sevgiyle kal..teşkrler

      Sil
  14. ben kahvaltıya gittiğimiz koyde yedim ama patlıcan olduğunu bilmiyorum tabi merak edip bayandan öğrendim şok olmakla beraber bayıldım bittim lezzetine asla anlaşılmıyor patlıcan olduğu yemeden önce öğrenseydim patlıcan deselerdi sıcak bakmaz hatta tamadım bile:) ön yargı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşkr ederim Funda.. evt bazen tatmadan anlayamıyoruz ama sevmeyen de sevmez tabii.. ben bu reçeli lokum diye tabir ediyorum..sevgiler

      Sil