Böğürtlen Reçeli
30-08-2015Böğürtlen Reçeli |
Böğürtlen Reçelini kim sevmez ki..Kahvaltı sofralarında bir dilim ekmeğin üzerine sürüp de yemenin hazzını alanlar bilirler. Evimizin demirbaş reçellerindendir böğürtlen reçeli.. Yapımına gelince diğer reçel tariflerinden pek bir farkı yok. Böğürtlen bulmak da zor iş, bu yıl sağolsun Akhisar'lı tanıdıklarım bana yolladılar, hem de en güzelinden.. İri iri lokum gibi böğürtlenlerin birazını oturup yedik. İnanılmaz güzeldi..:) Hemen yapmayacağım için buzluğuma attım ve bir kaç hafta sonra pişirdim. Buzlu buzlu da ağzıma attım bir kaç tane..hımmm nefiss
Böğürtlen Reçeli |
Böğürtlen Reçeli |
Böğürtlen Reçeli |
Malzemeler:
1 kilo böğürtlen
750 gr. toz şeker
1/2 limon suyu
1 su bardağı su
1 çay kaşığı köy tereyağı
Yapılışı:
Böğürtlenleri delikli bir süzgece alıp nazikçe sudan geçirin. Süzüldükten sonra pişirme tenceresine alıp üzerine toz şekeri katman katman dökün ve tencerenin kapağını örtüp 4-5 saat bekletin.
Sulanan böğürtlenlerin üzerine 1 su bardağı su ilave ederek pişirmeye koyun. Önce harlı ateşte 5 dakika kaynatıp daha sonra ocağın altını kısın, tereyağını da ekleyip reçel kıvamını alana kadar kaynatın. Fazla kaşıkla karıştırmamaya özen gösterirseniz iyi olur.
Böğürtlen Reçeli |
Böğürtlen Reçeli |
Böğürtlen Reçeli |
Böğürtlen Reçeli |
Tencereyi sallayarak karışmasını sağlamak daha iyi, çünkü böğürtlenler dağılmasın. Oluşan köpükleri süzgeçle alın. Ocaktan almaya yakın yarım limon suyunu ekleyip bir kaç taşım daha kaynatın ve ocağın altını kapatın. İlk sıcaklığı geçince sterilize edilmiş kavanozlara doldurun, soğuyunca kavanozların kapağını sıkıca kapatıp ters çevirin ve bir gece böyle bekletin.
Böğürtlen Reçeli |
Böğürtlen Reçeli |
Bir diğer yöntem ise reçeli 15 dakika kaynatıp geniş bir tepsiye dökerek güneşte bekletmektir. En güzel ve güvenilir yöntem bu aslında. Tepsinin üzerini hava alan ince bir bezle örterek güneşte çekilmesini sağlamak reçelin kıvamının başarılı olması için güvenilir bir yöntem. Gece tepsiyi odaya almalısınız, sabah tekrar güneşe koyup bekletin. Arada bir tahta kaşıkla karıştırın. 2. gün reçel kendi kıvamını alıyor zaten.
NOTLAR:
Kışlık reçellerinizi serin havadar bir yerde ve ışık almayan bir dolapta saklayın, bişeycik olmaz. Kavanozun kapakları yeni olmalı, kavanozlar kaynar suda yarım saat sterilize edilmeli, daha sonra temiz bir bezle kurulayarak kurutulmalı..Çok kaynayan reçellerin tadı değişir, kokusu aroması gider unutmayın.
Tereyağlı ekmeğin üzerine döktüm, nefisss..
Böğürtlen Reçeli |
Böğürtlen Reçeli |
Böğürtlen Reçeli |
Böğürtlen Reçeli |
Böğürtlen Reçeli |
Böğürtlen Reçeli |
Böğürtlen Reçeli |
Böğürtlen Reçeli |
Dilek'le Mutfakta
en sevdiğim reçel diyebilirim buna.
YanıtlaSilEvet canım bizim evde de en sevilen reçel böğürtlendir. Ben bir de dalından koparıp yemesine bayılıyorum ama maalesef oturduğum yerde yok...(: selam ve sevgiyle
Sil