Dolamber Böreği

22:18 Dilek'le Mutfakta 10 Comments

05-03-2016

Şekil itibariyle başarısızım..)


Dolamber Böreği

Mutfağımın zincirlerini bu akşam kırdım nihayet..Sebep olan arkadaşım İstanbul yemek bloğu yazarlarından sevgili Filiz Çatalkaya Orhan'a çok teşekkür ediyorum. Facebook hesabında paylaşmış börek yapıyorum diye, birden canım börek istedi.
Doğrusu bu böreğin adını da duymamıştım fakat görünüşü aynı benim yaptığım çarşaf böreğine benziyordu. İlk öğrendiğim böreklerden çarşafta açılıp sarılan ıspanaklı börek gibi işte..Çocuklarıma, eşime çok sık yaptığım böreklerden biriydi. 
Böreğin Kütahya yöresine ait olduğunu öğrendim araştırmalarım sonuncunda ve Nurselin Mutfağı'ında videolu tarifini seyredip tarifi uyguladım. Ama başka sitelerde hamurun içine sıvı yağ kullanmadıklarını ve bezeleri açarken çok az nişasta kullanıldığı bilgisi yoktu. Ben yine de videolu tarife sadık kalıp böreğin hamurunu yaptım. Sonuç mu...? sonuç güzel olmaz mı, bol tereyağlı çıtır çıtır..Bir de asıl tarifte patates ve kıyma vardı iç malzeme olarak. Ben evdeki ıspanağı değerlendirmek istedim ve ıspanaklı yaptım. Hadi bakalım tarife geçelim. 

Malzemeler:

5 su bardağı kadar un

1 tatlı kaşığı tuz

ılık su

2 yemek kaşığı sirke

1 çay bardağı sıvı yağ

İç malzemesi için:

yarım kilo ıspanak

1 adet soğan

1 kase rendelenmiş kaşar peyniri

tuz, karabiber

Yağlamak için 350 gr. tereyağı 

yarım çay bardağı sıvı yağ

hamuru açmak için 1 çorba kaşığı nişasta eklediğiniz bir kase un


Dolamber Böreği


Yapılışı:

Öncelikle hamuru yoğurmaya başlayın. Tüm malzemeleri karıştırıp yumuşak bir hamur elde edin. Daha sonra hamuru 2-3 saat dinlendirin. 

Diğer yandan ıspanakları sirkeli suda yarım saat beklettikten sonra bol suda yıkayıp süzdürün. İyice süzüldüğünden emin olduktan sonra incecik doğrayın. Soğanı da incecik doğrayıp tuz, karabiber ve rende kaşar ekleyip güzelce karıştırın. 

Hamur dinlendikten sonra 5 adet bezeye bölün ve güzelce yuvarlayın. Bezeleri nişastalı un karışımıyla açabildiğiniz kadar açın. İnce olmasında fayda var tabi.. Daha sonra açtığınız bezeyi yağlı kağıda serin ve üzerini erittiğiniz tereyağı sıvı yağ karışımıyla yağlayın. 
Dolamber Böreği

Dolamber Böreği


Yaklaşık 3 yemek kaşığı yeterli geliyor. Üzerine ıspanaklı iç malzemeden yeterince serpin ve kağıdın bir ucundan tutup içeri doğru yuvarlayın. Ortasına gelince durun ve kağıdın karşı tarafından aynı işlemi yapın. birleşen ruloyu ortadan uzunlamasına kesin ve yağlanmış tepsiye yuvarlayarak dizin. Tüm bezeleri bu şekilde yaptıktan sonra kalan yağı da üzerine gezdirin ve bıçakla dilimleyip kesin. Önceden ısıttığınız 200 derece fırında altı üstü kızarana kadar pişirin. Herkese afiyet olsun. 

Böreğim şekil itibariyle bana benzese de ( ben kendimi biraz dağıtmışım ) tadı mükemmeldi..Sararken özen göstermedim sanırım...) çıtır çıtır bir börek oldu.
Dolamber Böreği

Dolamber Böreği



                             Sevgiyle Pişen Yemeklerden

                                                Dilek'le Mutfakta



BENZER TARİFLER

10 yorum:

  1. Ellerinize sağlık görüntüsü de hooş :)

    JR. CHEF 'in Mutfağı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok naziksiniz Betül hanım, ama şu haline bakın yaa dolana dolana dolambaç olmuş..:) çok teşekrler, sevgiler

      Sil
    2. Dilek Hanım bırakın o da sizin böreğinizin erişilmeyen kısmı olsun :)
      Bu arada teşekkür ederim :)

      Sil
    3. Ahhh çok şekersiniz cidden ..tekrar teşekrler, bloğunuzu takibe aldım bende..güzel tarifleri denemeyi seviyorum..

      Sil
    4. Çok teşekkür ederiim bende yeni tarifleri denemeyi fazlasıyla seviyorum :)

      Sil
    5. fazla blogları dolaşamasam da çaba gösterecğim canm..sevgiler

      Sil
  2. Ellerine sağlık Dilek'ciğim... olsun hayatım...İnşallah yavaş yavaş daha iyi olacaksın...Babacığın da kendini bu kadar yıpratmanı istemezdi...unutmuyor insan ama hayata da ittir kaktır devam ediyor işte...çok öptüm canımın içisi

    Selma'nın Organik Mutfağı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selmacım sağolasın, artık iyiyim canım, daha iyi..kocaman öptüm seni

      Sil
  3. Ne güzel bazen hepimiz mutfak uzak kaldığımız dönemler yaşıyoruz sanırım ve yeniden mutfağa girmemize sebep olanlara teşekkürler diyelim gerçekten.Börek pek güzel görünüyor, tereyağlı ve çıtır çıtır.Immm nefis , elinize sağlık.Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkr ediyorum canm, mutfak terapi gibidir aslında, mutfak aşkı bambaşka..sevgiler

      Sil