Midye Enginar Dolması

23:45 Dilek'le Mutfakta 0 Comments

26-04-2016
Midye Enginar Dolması
Ege, Akdeniz coğrafyasını seven enginar muhteşem bir sebze bence, hem çanağı, hem yaprakları, hem sapları ayrı ayrı değerlendirilir, her derde şifadır. İzmir'de yetişen sakız enginar özellikle bu tanımlamalara tamamen uyar. Nisan Mayıs aylarında bolca bulabileceğimiz enginarı buzlukta muhafaza edebilirsiniz ve canınız isteyince çıkarıp pişirebilirsiniz. 


Midye Enginar Dolması
Bu arada 29 Nisan-1 Mayıs Tarihleri arasında Urla'da gerçekleşecek olan 2. Uluslararası Urla Enginar Festivali'ne mutlaka gelmeye çalışın. Ben tabi ki bir aksilik çıkmazsa gideceğim. Festivallerin olması benim çok hoşuma gidiyor. Hem oradaki esnafın yüzü gülüyor, hem de böyle güzelliklerin tanıtımına katkıda bulunuyorsunuz. Hadi o zaman, çıkıp çıkıp gelin gariii....)




Midye Enginar Dolması
Sebzelerin Kimi insanlara göre de meyvelerin kralı Enginarın 40 çeşit yemeği olduğunu da biliyor muydunuz..Reçeli bile oluyor ve ben hala bir reçelci olarak yoğunluktan denemedim. Belki bu hafta denerim. Ama bugün denediğim bir enginar tarifim var ve paylaşmasam olmaz. İnanın yapması da yemesi de inanılmaz güzel. O enginarın yapraklarındaki dolma içini sıyırırken enginarın kabuğunun baş kısmındaki şifayı midenize indiriyor ve sanki verdiği enerjiyi birebir hissediyorsunuz, bilmem anlatabildim mi..Eğer merak ederseniz tarifimi okuyun derim. 

Malzemeler:

İrisinden sakız enginar yaprakları

1 adet  limon suyu

1 yemek kaşığı un


İç malzemesi:

1 su bardağı pirinç

1 adet kuru soğan

1 adet domates

1 yemek kaşığı biber salçası (isteğe bağlı, aslında salça konmaz ama ben koydum )

tuz, karabiber, pul biber

bir tutam dereotu

bir tutam maydanoz

bir tutam taze nane

1 adet  limon suyu

1 çay bardağı zeytinyağı

Yapılışı:

Enginar yapraklarını yıkayıp derin bir kabın içine alın ve içine üstünü geçecek kadar su koyun. Kararmamaları için bir limon suyu ve bir yemek kaşığı un koyup karıştırın ve bir kenara alın.





Midye Enginar Dolması
Diğer yandan iç malzemeyi hazırlamaya başlayın. Derin bir tavaya incecik doğranmış soğanı yarım çay bardağı zeytinyağında hafifçe soteleyin. Ardından rendelenmiş domatesi ve salçayı ekleyip kavurmaya devam edin. Ayıklanmış ve yıkanmış pirinçleri ekledikten sonra bir kaç taşım kaşıkla çevirip yarım çay bardağı su ekleyin ve kısık ateşte 5 dakika tavanın üzerine bir kapak örtüp pişirin. Daha sonra tuz ve baharatları, dereotu, maydanoz, nane ekleyip karıştırın. İç malzeme hazır olduğunda Enginar yapraklarını limonlu unlu sudan çıkartıp suyun altında yıkayın. Her bir yaprağın içine bir tatlı kaşığı dolma içinden koyun ve diğer yaprağı üzerine kapatın, tıpkı bir midye gibi..


Midye Enginar Dolması

Midye Enginar Dolması

Midye Enginar Dolması

Midye Enginar Dolması
Görünümü midye dolmayı andıran bu güzellikleri sırayla yayvan bir tencereye dizin. Üzerine yarım kalan zeytinyağını ve bir limon suyunu da gezdirin. Bir çay bardağı suyu tencerenin dibine döküp yemeği pişirmeye bırakın. Kısık ateşte 20 dakika kadar pirinçler şişene kadar pişirin. Bu arada pişirmeden önce dolmaların üzerine bir tabak koymayı ihmal etmeyin ki yapraklar bozulmasın.
Midye Enginar Dolması

Midye Enginar Dolması

Midye Enginar Dolması

Midye Enginar Dolması


Midye Enginar Dolması
Piştikten sonra ister sıcak, ister soğuk servis tabağına alıp afiyetle yiyin. Dilerseniz tekrar üzerine limon gezdirebilirsiniz. Herkese afiyet şifa olsun, Enginarsız kalmayın..

                                   Sevgiyle Pişen Yemeklerden

                                                     Dilek'le Mutfakta






BENZER TARİFLER

0 yorum: