Patlıcanlı El Açması Börek

00:13 Dilek'le Mutfakta 4 Comments

19-04-2016


Patlıcanlı El Açması Börek 
Merhabalar

Bu akşam arada bir de olsa iki dilim börek yemek hakkımız var dedik ve Aynur annenin meşhur böreğinden yedik.
Aynur anne benim gerçek annem kadar sevdiğim, her konuda kendini yetiştirmiş, çok marifetli, mütevazi, konuşkan, güler yüzlü sımsıcak yürekli   Akhisar'lı bir kadın..Annemle yaşıt ve çok tatlı bir eşi var.  Onunla 4 yıl evvel internette tanıştık. Benim yemek tariflerime yazdığı yorumlardan sonra tanışıp bir daha ayrılamadığım, çok sevdiğim bir büyüğüm oldu hayatımda. Güzel yemek tariflerinin yanı sıra görmüş geçirmişliğinden biriken bir çok ders alıcı hikayeleri var ve bunları yazdığı Bir Kitap Bin Dost Sitesi isimli bir platform var, izlemenizi tavsiye ederim. Yeri gelmişken orada bir Vildan annem daha vardı onu da çok severdim, ona da selam olsun. Onun da patlıcanlı böreğinden çok yemişimdir.




Böreğin yapılışını Aynur annemin anlattığı tarifle yazacağım.

Malzemeler:

1 adet yumurta

1 su bardağı süt

2 yemek kaşığı sirke

tuz, su

5 bardak kadar  un

Yufkaların aralarına sürmek için sıvı yağ

İç malzemesi için:

4 adet kuru soğan

6 adet patlıcan

3 adet domates

tuz, karabiber

1 çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı:

İlk olarak patlıcanlı içi yapmaya başlayın. Patlıcanları alacalı soyup küp şeklinde doğrayın ve tuzlu suda yarım saat bekletin. Soğanları incecik doğrayın ve sıvı yağda sotelemeye başlayın. Ardından avucunuzla suyunu sıktığınız patlıcanları ekleyin ve kavurmaya devam edin. 5 dakika soteleyip ardından doğranmış domatesleri de ekledikten sonra bir kaç taşım karıştırın ve tuz, karabiber serpin. Patlıcanlı içi soğumaya bırakın.


Patlıcanlı El Açması Börek 
Hamuru yoğurmak için derin bir kap alın. Yumurta ve sütü çatalla karıştırın. Yoğurma kabına unu eleyin, 1 yemek kaşığı tuz atın. Sirke ve suyu yavaş yavaş ekleyerek hamuru yoğurun. Orta sertlikte bir hamur elde edin. Hamuru bir saat üzerine nemli temiz bir bez örtüp dinlendirin. Daha sonra hamuru üçe bölün. Her bir parçayı da beş bezeye bölün. Bezeler ceviz büyüklüğünde olmalıdır.


Patlıcanlı El Açması Börek 
Tepsinizi yağlayın ya da yağlı kağıt serin. Bezeleri un serperek tezgahta oklava yardımıyla açabildiğiniz kadar ince açın. Tepsiye muntazam serin, yufka taşıyorsa ikiye bölüp öyle yerleştirin ve aralarına sıvı yağ gezdirip bir fırça yardımıyla yağı yufkaların her yerine yedirin.Diğer dört bezeyi de tek tek açıp aralarını yağlayarak tepsiye dizin. Bu aşamada patlıcanlı için yarısını yufkaların üzerine eşit bir şeklide yayın. Daha sonra diğer beş bezeyi incecik açın ve aralarını yağlayıp patlıcanlı için üzerine birer birer serin. Tekrar patlıcanlı için diğer yarısını yufkaların üzerine yaydıktan sonra son beş bezeyi açmaya başlayın. Onları da aynı şekilde açıp yağlayıp böreğin son katını da yapıp serin. 


Patlıcanlı El Açması Börek 
Üzerine çok az sıvı yağ gezdirip önceden ısınmış fırına verin. Yaklaşık bir saat önce 10 dakika 200 derecede daha sonra dereceyi 180'e düşürün ve öyle pişirin. Altı üstü nar gibi kızarsın. Piştikten sonra dilimleyip afiyetle yiyin efendim. Herkese afiyet olsun.


Patlıcanlı El Açması Börek 

Patlıcanlı El Açması Börek 


                            Sevgiyle Pişen Yemeklerden

                                                   Dilek'le Mutfakta


BENZER TARİFLER

4 yorum:

  1. hem patlıcanlı hem de el açması, yenmez mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dimi ama Fincan Teyzesi..) teşkrler yorumunuz için..sevgiler

      Sil
  2. hmmm mukemmel yapmıssın cnm eline saglık

    YanıtlaSil