Ramazanlık Tavada Kuru Yufka Böreği (Tava Böreği)

23:37 Dilek'le Mutfakta 8 Comments

20-06-2016


Ramazanlık Tavada Kuru Yufka Böreği
Ramazanlık Tavada Kuru Yufka Böreği

Ramazan ayının olmaz sa olmazlarındandır bana göre kuru yufka ve kuru yufkadan yapılan her çeşit börek...
Küçüklüğümden beri damağımda kalan tadıyla anımsadığım kuru yufkaları bendenizin tek başına yapması mümkün değil. Annemin evinde her ramazan öncesi konu komşu toplanır, sırayla herkese en az 100 adet kuru yufka açılır ve pişirilirdi. Annemin evinin bahçesinde iki tuğla arasında ateş yakılır ve incecik açılan yufkalar kabarta kabarta pişirilirdi. Hatırlıyorum da o ateşin başında yufka pişirmeye özenirdim ve anneme yalvarırdım bende pişireyim diye, önce olmaz derdi ama sonra yoğun ısrarlarıma dayanamaz bir kaç tane pişirmeme izin verirdi. Zaten ben de bir kaç taneden sonra sıkılır bırakırdım ve sıcak yufkaların arasına tereyağı sürüp yemeye koyulurdum. O gün akşama kadar deliler gibi yufkalar pişirilirdi. Güzel günlerdi yaaa, neşeyle, bol dedikoduyla geçen sanki piknik yapıyormuşuz gibi bir gün geçirirdik. Şimdi anneciğim yapamıyor tabi, daha doğrusu bir kaç yıldır uğraşamıyor ve kadınlara yaptırıyor. İşte geçen hafta geldiklerinde bana da getirmişler 50 tane sağolsunlar. Kısaca kuru yufka anılarımı da anlattıktan sonra yapım aşamasına geçeyim bari.

Yufkaların hamuru un, su tuz üçlemesinden elde ediliyor. Orta sertlikte bir hamur olmalı ve cevizden biraz büyük bezelere ayırarak üzeri nemli bir bezle örtülmelidir. Bu şekilde yarım saatten fazla dinlenmelidir. Sonra hamur bezeleri teker teker oklava yardımıyla incecik açılır ve kızgın sacın üzerinde altlı üstlü pişirilir. Pişirirken yufkayı hafif ateşe doğru sarkıtıp kabarmasını sağlarız. Bunu yapmak çok hoşuma giderdi. Ama dikkatli yapmak gerekiyor, yufkayı yakmadan..

Pişirilen yufkalar üst üste konulup bir süre havalandırılır, daha sonra kapalı bir kutuda saklanır. Böylece bir yıl durabilir. 

Kuru Yufka Böreği

Malzemeler:

10 adet kuru yufka

1 su bardağı süt

2 yemek kaşığı tereyağı

1/2 çay bardağı zeytinyağı,
,
İç malzemesi:

1 adet kuru soğan

yarım demet maydanoz

1 çay kaşığı tuz

300 gr. kaşar loru ya da beyaz peynir

2 adet domates

2 adet sivri biber

Not: İstediğiniz herhangi bir iç malzemeyle yapabilirsiniz. 

Yapılışı:

Öncelikle iç malzemeyi hazırlayın. Soğanları, biber ve domatesleri incecik kesip peynirle karıştırın. Yıkanmış ve doğranmış maydanozları da ekleyip biraz tuz ve dilerseniz baharat koyun. 

Büyükçe bir teflon tavayı tereyağıyla yağlayın. Yufkalardan bir adeti elinize alın ve çeşmenin altında kırmadan ıslatın.Hemen tavaya sığacak şekilde yufkayı yerleştirin aralarına biraz zeytinyağı, tereyağı karışımından gezdirin ve tekrar aynı işlemi yapın. Beş yufka olunca arasına peynirli malzemeyi yaydırın. Diğer beş yufkayı da aynı şekilde üstüste yapıp aralarına tereyağı zeytinyağı karışımından gezdirin ve elinizle böreği bastırın. Bir bardak sütü böreğin üzerine gezdirin ve yarım saat bu şekilde bekletin. 






Daha sonra ocağın altını yakın ve önce orta ateşte sonra kısıkta pişirmeye başlayın. Altı pişince düz bir kapakla böreği ters çevirip diğer kısmının pişmesini sağlayın. Böreğin başından ayrılmayın. Sabırla ara ara ocağın altını açarak kızarmasını sağlayın. Mis gibi kızaran böreğinizi servis tabağına ters çevirip koyun. Keskin bir bıçakla dilimleyip afiyetle yiyin. Yanında cola mola olmasın sakın..kompostalara, hoşaflara devam..


Ramazanlık Tavada Kuru Yufka Böreği

Ramazanlık Tavada Kuru Yufka Böreği

Ramazanlık Tavada Kuru Yufka Böreği

Ramazanlık Tavada Kuru Yufka Böreği

Ramazanlık Tavada Kuru Yufka Böreği

Ramazanlık Tavada Kuru Yufka Böreği


Herkese Hayırlı Ramazanlar, Afiyetle Kalın.

                                   Sevgiyle Pişen Yemeklerden

                                                     Dilekle Mutfakta



BENZER TARİFLER

8 yorum:

  1. Sahurda ne güzel olur şimdi buu ellerinize sağlık dilek hanııım! :)

    JR. CHEF 'in Mutfağı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Betül hanım, sahurda baş yemeğimizdi eskiden, şimdi o kadar sık yapmıyorum açıkcası..anneciğim abartıısız her gece yapardı..selam ve sevgiler..

      Sil
    2. Her gece değil her an bile yenebilir. Şimdi ise eskilere özlem ile sık sık hatırlanan yiyeceklerden. Kokusu ise mutlu günlerin aynası daha güzel anları yaşamanız dileklerimlee :)

      Sil
    3. Betül hanım, geç yanıtladığım için kusura bakmayın, kızımın evlilik işlerinden çok yoğunum, güzel yorumunuz için teşekr ederim, sağolun. Lakin babamı anıyorum, o da yok..o aile saadeti pek kalmadı ki..

      Sil
  2. Çok güzel anlatmışsınız ve yapmışsınız ellerinize sağlık denemek lazım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekr ederim Hayal hanım, sevgileriimi yolladım.

      Sil
  3. Dilek Hanım ne kadar kolaylık değil mi. Her zaman evde yufka var demektir. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet canım yaa büyük kurtarıcı gerçekten..keşke sürekli olsa hiç bitmese..sevgiler

      Sil