Soğuk Ülkenin Sıcak Tatları: Rus Yemekleri

14:01 Dilek'le Mutfakta 1 Comments

Rusya; geniş coğrafyası, bünyesinde barındırdığı çok sayıda kültürel ve etnik çeşitlilik nedeniyle sofrasında zengin tatlar sunuyor. Rus yemekleri, farklı lezzetleri keşfetmek isteyenleri fazlasıyla memnun ediyor.


Rus mutfağı; Slav, Tatar, Baltık, Kafkas yemek kültürlerinin zengin bileşimini sergiler. Bu nedenle Rus yemekleri, tüm bu kültürlerin izlerini taşıyan tariflerden oluşur. Rus mutfağı denildiğinde hemen akla gelen kimi tarifler, dünyaca tanınan lezzetler arasında yer alır.

Besleyici Bir Çorba: Borsch
Bol sebzeli bir Rus çorbası olan "borsch" (borç çorbası), sığır veya dana eti, fasulye, mantar, domates, pancar, havuç, patates, soğan ve tabii lahana kullanılarak hazırlanıyor. Rengini pancardan alan çorba, geleneksel olarak üzerine "smetana" adı verilen ekşi krema eklenerek ister soğuk ister sıcak olarak servis ediliyor. Sadece Rusya'nın değil; Ukrayna, Polonya gibi komşu Slav ülkelerinin de ulusal yemeklerinden biri olan "borsch çorbası" besleyici niteliğe sahiptir. Koyu kıvamlı olarak hazırlandığında yemek olarak da yenilebilir.

Bol Çeşnili Bir Meze Tabağı: Zakuski
Rus mutfağı yemekleri arasında özel bir yeri olan "zakuski"ler, içinde somon veya mersin balığı havyarı, haşlanmış yumurta, füme balık, söğüş et, deniz ürünleri, Rus salatası, kızarmış ekmek, kızartma, dolma ve soslar gibi oldukça zengin tatların yer aldığı ordövr tabaklarıdır. Yemeklerden önce aperitif olarak sunulan "zakuski" için Rus meze tabağı da denilebilir. Yemek öncesi leziz birer atıştırmalık olarak hazırlanan "zakuski", Rus votkası eşliğinde ikram edilir. 

Rus Usulü Bonfile: Beef Strogonof
Dünya yemek kültüründe popüler bir lezzet olan "beef strogonof"un Rusmutfağına mı yoksa Fransız mutfağına mı ait olduğu, tartışılan bir konudur. Genel kanı ise Rus mutfağı tarifleri içinde yer aldığıdır. Bonfilenin ince şeritler halinde doğranıp soğan, mantar, krema eşliğinde pişirilmesi ve soslandırılması ile hazırlanan "beef strogonof", oldukça özel bir yemektir. Kullanılan yağ, etin marinasyonu için eklenen beyaz şarap, kremanın kıvamı gibi nitelikler, "beef strogonof"un lezzetini doruğa çıkarır.

Farklı Tatlarıyla Rus Mutfağı
Rus mutfağı özellikleri arasında ilk söylenebilecek şey, bu mutfağın sebzeli, etli, hamurlu, deniz ürünlü oldukça zengin menüsüyle dikkat çekmesidir. Sadece kimi tariflere şöyle bir göz gezdirmek bile bunu anlamaya yetiyor. İşte o lezzetler...

Pelmeni: Rus mantısı olarak da bilinen "pelmeni", hazırlanışı itibarı ile geleneksel Türk mantısına benzer yönleri olsa da ekşi krema benzeri soslar eşliğinde sunulması dolayısıyla farklılık gösteriyor.

Piroşki: Bir tür börek olan "piroşki", Rus mutfağının bir başka hamurlu lezzetidir. Poğaçaya benzeyen bu börek, mayalı hamurdan hazırlanıyor ve harcında patates, soğan, kıyma ve lahana gibi katkılar kullanılıyor.

Kuzu Karski: Rus mutfağının sevilen et yemekleri arasındaki "karski", kuzu sırt eti ve böbreğinin dilimlenerek ızgarada pişirilmesinden sonra baharat ve sos eşliğinde servis edilmesiyle hazırlanıyor.

Rus Salatası: En bilinen Rus tatlarının başında gelen bu salata türü, küçük küpler halinde doğranmış patates, havuç, bezelye ve kornişon turşunun yoğurt-mayonez sosu ile karıştırılmasıyla yapılıyor.
Türk ve dünya mutfaklarına ait tarif ve bilgiler için Knorr'un sizin için hazırladığı www.herkessofraya.com adresini ziyaret edebilir; pratik ve birbirinden leziz yemek tariflerinden yararlanabilirsiniz.


BENZER TARİFLER

1 yorum:

  1. Sağolun Bize yakın derim bu mutfak,moskovada restaurant işinde azeri hemşerilerimiz etkin.

    YanıtlaSil