Soğuk Ülkenin Sıcak Tatları: Rus Yemekleri
Rusya; geniş coğrafyası, bünyesinde barındırdığı çok sayıda
kültürel ve etnik çeşitlilik nedeniyle sofrasında zengin tatlar sunuyor. Rus
yemekleri, farklı lezzetleri keşfetmek isteyenleri fazlasıyla memnun ediyor.
Rus mutfağı; Slav, Tatar, Baltık, Kafkas yemek kültürlerinin
zengin bileşimini sergiler. Bu nedenle Rus yemekleri, tüm bu kültürlerin
izlerini taşıyan tariflerden oluşur. Rus mutfağı denildiğinde hemen akla gelen
kimi tarifler, dünyaca tanınan lezzetler arasında yer alır.
Besleyici Bir Çorba:
Borsch
Bol sebzeli bir Rus çorbası olan "borsch" (borç
çorbası), sığır veya dana eti, fasulye, mantar, domates, pancar, havuç,
patates, soğan ve tabii lahana kullanılarak hazırlanıyor. Rengini pancardan
alan çorba, geleneksel olarak üzerine "smetana" adı verilen ekşi
krema eklenerek ister soğuk ister sıcak olarak servis ediliyor. Sadece
Rusya'nın değil; Ukrayna, Polonya gibi komşu Slav ülkelerinin de ulusal
yemeklerinden biri olan "borsch çorbası" besleyici niteliğe sahiptir.
Koyu kıvamlı olarak hazırlandığında yemek olarak da yenilebilir.
Bol Çeşnili Bir Meze
Tabağı: Zakuski
Rus mutfağı yemekleri arasında özel bir yeri olan
"zakuski"ler, içinde somon veya mersin balığı havyarı, haşlanmış
yumurta, füme balık, söğüş et, deniz ürünleri, Rus salatası, kızarmış ekmek,
kızartma, dolma ve soslar gibi oldukça zengin tatların yer aldığı ordövr
tabaklarıdır. Yemeklerden önce aperitif olarak sunulan "zakuski" için
Rus meze tabağı da denilebilir. Yemek öncesi leziz birer atıştırmalık olarak
hazırlanan "zakuski", Rus votkası eşliğinde ikram edilir.
Rus Usulü Bonfile:
Beef Strogonof
Dünya yemek kültüründe popüler bir lezzet olan "beef
strogonof"un Rusmutfağına mı yoksa Fransız mutfağına mı ait olduğu,
tartışılan bir konudur. Genel kanı ise Rus mutfağı tarifleri içinde yer
aldığıdır. Bonfilenin ince şeritler halinde doğranıp soğan, mantar, krema
eşliğinde pişirilmesi ve soslandırılması ile hazırlanan "beef
strogonof", oldukça özel bir yemektir. Kullanılan yağ, etin marinasyonu
için eklenen beyaz şarap, kremanın kıvamı gibi nitelikler, "beef
strogonof"un lezzetini doruğa çıkarır.
Farklı Tatlarıyla Rus
Mutfağı
Rus mutfağı özellikleri arasında ilk söylenebilecek şey, bu
mutfağın sebzeli, etli, hamurlu, deniz ürünlü oldukça zengin menüsüyle dikkat
çekmesidir. Sadece kimi tariflere şöyle bir göz gezdirmek bile bunu anlamaya
yetiyor. İşte o lezzetler...
Pelmeni: Rus
mantısı olarak da bilinen "pelmeni", hazırlanışı itibarı ile
geleneksel Türk mantısına benzer yönleri olsa da ekşi krema benzeri soslar
eşliğinde sunulması dolayısıyla farklılık gösteriyor.
Piroşki: Bir tür
börek olan "piroşki", Rus mutfağının bir başka hamurlu lezzetidir.
Poğaçaya benzeyen bu börek, mayalı hamurdan hazırlanıyor ve harcında patates,
soğan, kıyma ve lahana gibi katkılar kullanılıyor.
Kuzu Karski: Rus
mutfağının sevilen et
yemekleri arasındaki "karski", kuzu sırt eti ve böbreğinin
dilimlenerek ızgarada pişirilmesinden sonra baharat ve sos eşliğinde servis
edilmesiyle hazırlanıyor.
Rus Salatası: En
bilinen Rus tatlarının başında gelen bu salata türü, küçük küpler halinde doğranmış patates, havuç,
bezelye ve kornişon turşunun yoğurt-mayonez sosu ile karıştırılmasıyla
yapılıyor.
Türk ve dünya mutfaklarına ait tarif ve bilgiler için
Knorr'un sizin için hazırladığı www.herkessofraya.com
adresini ziyaret edebilir; pratik ve birbirinden leziz yemek tariflerinden
yararlanabilirsiniz.
Sağolun Bize yakın derim bu mutfak,moskovada restaurant işinde azeri hemşerilerimiz etkin.
YanıtlaSil