Keyfin Katmerlisi Gaziantep'in Kahvaltı Geleneği Katmer

19:01 Dilek'le Mutfakta 2 Comments





Aylardır gitmeyi dört gözle beklediğim Katmerci Zekeriya Usta'nın İstanbul'daki mekanına nihayet geçen gün gittim. Soğuk ve yağmurlu bir günde hiç üşenmeden Şişli'den Ataşehir Water Garden'a Gaziantep'in meşhur katmerini yemek üzere Favorilezzetler yazarı olarak yola koyuldum. Zekeriya Usta ile instagram hesabımdan tanışıyoruz ve benim damadım en güzel katmer yapan işletme olarak Katmerci Zekeriya Usta'yı önermişti. Gaziantep'e gidemeyeceğime göre yakın zamanda İstanbul'da en güzel katmerin nerede yapıldığını öğrendik vesileyle. İyi ki İstanbul'da da bir şube açmış sevgili Mehmet Usta. Ayda bir kaç kez gelip mekanına uğruyor, mekanını genç güvenilir bir işletmeciye teslim etmiş. Bu arada işletmeci genç Furkan Yöndem, aynı zamanda Katmerci Zekeriya Usta mekanının yanındaki meşhur Sürmene Pide'nin de işletmeciliğini yapıyor.
Zekeriya Usta ( Zekeriya Usta babasının ismi, kendi ismi Mehmet Nuri Özsimitçi ) ile ilk defa tanıştım, kendisine hayran kaldım. İşine çok önem veren ve her anlamda kültürü geniş bir işletmeci, güler yüzlü, samimi, yardımsever ve bir eğitmen. Kendisiyle mekanın bahçesinde çayımızı yudumlarken kısa bir ropörtaj yaptım. Bir çok üniversitede, mutfak enstitüsünde dersler veriyor. Gaziantep'te yaşıyor ve mesleği babasının dedesinden yani büyük büyük dedesinden devraldığını belirterek, işini çok sevdiğini ve zevkle yaptığını söyledi.
Gelelim Mehmet Nuri Ustamıza, tek kelimeyle şunu söyleyebilirim; Mükemmel bir insan.. Beni davet edip çok güzel ağırladı. Mekanın olduğu yer Ataşehir Water Garden. Ataşehir Belediyesi'nin hemen yanında bir alışveriş merkezi, son derece güzel ve her kesime hitap eden bir alışveriş merkezi olduğunu söyleyebilirim. Katmerci Zekeriya Usta ise hemen sağ girişte nostalji sokağında hizmet vermekte. Bu arada sokağa da bayıldım. Her daim nostaljik müzik eşliğinde 70'li 80'li yılları anımsatan bir konsept ile dizayn edilmiş çok şirin bir yer, gerçekten çok beğendim.








Efendim Gaziantep katmeri yöresel bir lezzettir ve Gaziantep halkı kahvaltı da bile katmer yer. Katmerin diğer katmerlerden farkı, tatlı olarak yapılmasıdır. Bir kahvaltı geleneğidir katmer onlara göre, ayrıca düğünlerde damat sağdıçları tarafından hem kız evine hem damat evine katmerler yaptırılıp gönderilirmiş. Düğünlerde düğün gecesinin sabahında gelin ve damat kahvaltıda mutlaka katmer yermiş, bu bir gelenekmiş orada.
Gaziantep Mutfağı ise farklı kültürlerin birleşiminden oluşan, malzemeleri bol kullanılan ve ızgarası, et yemekleri, tatlıları ile çok zengin bir mutfağa sahip, eşsiz lezzetlere sahip bir hazine değerindedir, dünyaca bilinir, özel bir mutfaktır.  Fakat fıstıklı, kaymaklı katmerin bambaşka bir yeri vardır. Bu lezzeti tadıp ta hayran kalmayan yoktur herhalde. Gaziantep Mutfağının yöresel lezzetlerinden olan fıstıklı katmerin yakın zamanda tescillenip, marka değeri kazanması çok güzel oldu.














Katmerci Zekeriya Usta adını katmerin ilk ustalarından olan babası Hacı Nuri Özsimitçi den alır. Gaziantep'te Elmacı pazarında kurulan dükkanı yıllarca baba oğul işletmişler. Daha sonra 3. kuşak torunu Mehmet Nuri Özsimitçi ile 1925'ten beri aynı lezzette süregelen 150 yıllık yöresel Gaziantep Katmerini İstanbul'a taşıdı.  Mekan güzel, katmer güzel, güler yüz, ilgi, alaka süper, ayrıca paket yaptırıp eve de götürebiliyorsunuz ve kısık ateşte ısıtıp yiyebiliyorsunuz, dayanma süresi 4 gün. Türkiye'nin her yerine sipariş alınıyor. Web sitesinden ya da telefonla sipariş verebiliyorsunuz. Özel günleriniz için çok güzel bir alternatif bence..Fiyatlar Gaziantep'e göre biraz fazla tabi ama malzemeler düzenli bir şekilde Gaziantep'ten geliyor ve bunun da bir maliyeti var, o yüzden fiyat normal ve inanın yediğinize değiyor.Sert buğday unuyla yoğrulan hamurun yağla açılıp, Bol Antep fıstığının özel Antep'in sahan kaymağının üzerine serpilip, biraz toz şeker serpilerek, özel yağla yağlanıp hamuru katlayarak taş fırında kısa bir sürede pişmesiyle servise sunulan bu müthiş yöresel lezzeti tatmalısınız. Bir diğer çeşidi ise yine aynı malzemelerle yapılan, sadece kaymağı daha fazla kullanılan Simit Katmeri ise harikaydı.
Ustamızın hamuru elinde sallayarak açması harikaydı. Çalışanların hepsi Gaziantep'ten gelmiş ve işlerinde ustalaşmış kişiler, gayet profosyonel çalışıyorlar.

Bir önemli ayrıntı ise katmerin yanında içecek olarak soğuk süt verilmesiydi. Önce pek hoşlanacağımı zannetmedim ama katmerle beraber içtiğimde çok güzel bir ambians yakaladım. Yani birbirini tamamlayan bir ikili oldu.


Katmer yemeye Gaziantep'e gidemiyorsanız Katmerci Zekeriya Usta şimdilik İstanbul Ataşehir Water Garden'da hizmet veriyor. Fakat sipariş de verebiliyorsunuz dediğim gibi. Bence bu harika lezzeti mutlaka tatmalısınız ve bence aslında yerine gidip Gaziantep havasında bu lezzeti tatmak harika olur. İnşallah bir gün giderim bende.
Mehmet beye bana göstermiş olduğu alakadan ötürü gerçekten çok teşekkür ediyorum ..
Favori Lezzetler ekibinden bir lezzet gezgini olarak tavsiye edebileceğim mekanlardan Katmerci Zekeriya Usta'ya gitmenizi şiddetle tavsiye ederim.
Herkese tatlı tadında günler diliyorum, sevgiler..
                                                                                        Dilek Toksoy @dileklemutfakta




BENZER TARİFLER

2 yorum:

  1. Ne kadar güzel bir ziyaret yapmışsınız. Harika görünüyor lezzetler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim arkadaşım, gerçekten çok zevkliydi..sevgiler

      Sil