ZEYTİNYAĞLI YER ELMASI YEMEĞİNİN FAYDALARI ÖYLE ÇOK Kİ..

02:58 Dilek'le Mutfakta 0 Comments

youtube ta İzle

Zeytinyağlı Yer Elması Yemeği

Merhabalar..

Bugün size harika bir sebzeden bahsedeceğim, özellikle şeker hastaları için doğal bir besin kaynağı olan Yer Elması !

Görünümü patatesi andırsa da tadı turp ve enginara benziyor. İçerdiği vitamin ve mineraller açısından yüksek antioksidan barındırıyor. Faydaları o kadar çok ki.. belki çoğunuz bu sebzeyi bilmiyorsunuz.
Küçükken hatırlıyorum annem bu sebzeyi çok alırdı pazardan ve biz abimle onu çiğ yemeyi çok severdik. Patatesli yemeğini yapardı annem o zamanlar. Ben de bu değerli sebzeyi pazarda her gördüğümde alırım, Tabi kış aylarında yani kasım, aralık aylarında tezgahlarda olur.
Oldukça düşük kalorili olmasından dolayı diyet yapanların da tercihi olabilir. Zengin Potasyum, Demir, Fosfor, A, C , E ve B12 vitaminleri açısından baya zengin bir sebze yer elması. İçerisinde bulunan inülin maddesi bir çok hastalığı önlemede yüksek oranda etki sağlıyor, tabi düzenli kullanılırsa. Bir önemli bilgi de içindeki antioksidanlar sayesinde hücrelerin mutasyona uğramasını engelleyip kanser riskini azaltmasıdır. Ayrıca kas ve eklem ağrılarının azaltılmasında da çok etkili. Doğal bir iltihap be balgam sökücü özelliği var. İdrar söktürücü özelliği ve kabızlığı giderdiği biliniyor.
Özellikle şu pandemi döneminde bağışıklık sistemimizin güçlendirilmesi açısından çok ideal bir besin kaynağı. Kalp ve damar sağlığı, böbreklerin düzenli çalışması, göz sağlığı, cilt sağlığı vs bir çok organımızın hatta bütün organlarımızın sağlığı için tüketilmelidir diyor uzmanlarımız.

Zeytinyağlı yemeği çok güzel olur, mutlaka deneyin. Ben içine dolapta yeşil domates vardı ondan da ekledim ve mandalina suyuyla pişirdim, yarım ayva ve yarım elma da ekleyince ortaya müthiş güzel aromalı bir lezzet çıktı. Tabi ki bu yemeğe lezzet verecek olan en önemli şey kaliteli bir zeytinyağı olmalıdır. Ben güzel İzmir'imin Güzel Tire'sinden gelen @lezzetitireden markasını kullanıyorum, kesinlikle tavsiye ederim.
Tarife gelince:
Yarım kilo yer elması
1 adet havuç
3 adet yeşil domates
1 adet irice kuru soğan
4-5 adet sarımsak
1/2 Ayva
1/2 elma
1 çay bardağına yakın zeytinyağı
tuz
1 su bardağı mandalina suyu
1 kahve fincanı pirinç
fesleğen, maydanoz
Yapılışı:
Soğan ve sarımsağı doğrayıp zeytinyağında hafif kavurun. Yer elmalarının dış kabuklarını soyun ve tencereye alın. domates, havuç, ayva, elmayı dilediğiniz gibi kesip tencereye ekleyin. Üzerine mandalina suyu, ve tuz ekleyin. Ardından yıkanmış pirinç ve 1 su bardağı su ekleyerek pişirmeye bırakın. Orta ateşte sebzeler yumuşayıncaya dek pişirdikten sonra ocaktan alın ve mümkünse bekletin, soğuk olarak tüketin. Üzerine mutlaka fesleğen ve maydanoz gezdirin. Afiyet, şifa olsun.
Dilek Toksoy / Dilekle Mutfakta
NOT: Videolu anlatım için Youtube Dilek Toksoy kanalından izleyebilirsiniz.

BENZER TARİFLER

0 yorum: