Nitrik Oksit Bombası Probiyotik Pancar Kvass İçenler Hasta Olmuyor

00:46 Dilek'le Mutfakta 1 Comments






 Merhabalar..

Bugün çok ama çok faydalı bir içecek yaptım. Pancar Kvass ! Bu içecek pancarın fermente olmasıyla oluşan probiyotik bir içeceğe dönüşmesinin en doğal hali. Rusya, Azerbaycan, Ukrayna ve Asya ülkelerinde su gibi tüketilen bir içecek. Türkiye'de çok tüketildiği söylenemez, en azından kendi evinizde ne kadar tükettiniz  ya da hiç duymadınız mı.. Aslında pancar bizim mutfağımızda var ve ülkemizde yetişiyor. Eskilere gidersek pancar turşusunun ilk sırada olduğunu görüyoruz. Sonradan pancar ekmeğe bile girdi, salatalar, çorbalar, mezeler ve derken içecekler. Neyse konuyu uzatmayalım pancar hayatımızda ve mutfaklarımızda iyi ki var. 

O kadar faydalı bir sebze ki içerisinde A, E, C, K, B6, B12, folikasit, niyasin, riboflarin, tiyamin, kolin, betain, pantotenik asit, diyet lifi, sodyum, potasyum, bakır, kalsiyum, fosfor, magnezyum, manganez, çinko, selenyum, demir mineralleri içeriyor. Tüm bu özellikleriyle hastalıklara karşı koruyucu, bağışıklık sistemini kuvvetlendirici olduğu muhakkak..

Karaciğerin ilaç, kötü radikallerden temizlenmesi, bağırsak florasının yenilenmesi, mide ve sindirim sistemi üzerinde çok etkili olduğunu söyleyebiliriz. 

Pancar Kvass enerji ve zindelik verir, Uykusuzluk sorununu giderir, sinir ve strese çok iyi gelir. Probiyotik ve antioksidan hayatımızda vücut sağlığımız için her gün yenilenmesi gereken olgular. Sağlığımız için uzmanların söylediklerine kulak vermeliyiz. Her gün dış etkenlerden ve yediklerimizden toksik maddeler aldığımız muhakkak, ne kadar dikkat etsek te alıyoruz. 

Toksik maddeleri vücudumuzdan atmak için bu tür içeceklere yani fermente olmuş yiyecek ve içeceklere daha çok yer vermeliyiz hayatımızda. 

Nitrik asitten biraz bahsedelim şimdi..

Nitrik asit ( oksit ) vücudumuz tarafından kendiliğinden üretilen ve kan damarlarımızın genişlemesini sağlayan insülin ve büyüme hormanlarının kanda salınmasını uyaran bir bileşik. İşte bazı besinler de nitrik asidin kanda artırılmasını sağlar. nitrik asit çok çabuk eksilen bir bileşken olduğu için  antioksidan içeren bu besinlerle desteklenmesi gerekiyor. En çok Pancar, Kereviz, Tere, Kıvırcık Marul, Ispanak, ve Rokada bulunur.

Bu bilgileri internette okuyup anladıklarımı özetledim sizler için. Şimdi gelelim Pancar Kvass nasıl yapılıyor.



Pancar Kvass Tarifi

3 adet pancar

3 yemek kaşığı kaya tuzu

5 adet doğranmış sarımsak

3 litre içme suyu

1 fincan probiyotik yoğurt, ya da yoğurt suyu, peynir altı suyu, kefir

3 yaprak defne yaprağı

Arzuya göre acı biber

Yapılışı:

Pancarları alırken damarsız olmasına dikkat edin, Pancarları sapından ayırıp sıcak kaynar suda 10 dk beklettikten sonra güzelce yıkayın. Kabuklarını bıçak yardımıyla soyun ve küp şeklinde dilimleyin.

4 litrelik cam bir kavanoza 3 litre içme suyu doldurun. İçine 3 yemek kaşığı kaya tuzu ekleyin. Ardından 5 veya daha çok doğranmış ve 10 dk bekletilmiş sarımsakları ekleyin. 

Doğradığınız pancarları da suya ekleyip defneyapraklarını üzerine koyun. 

En son 1 fincan probiyotik yoğurt ya da yoğurt suyu, peynir altı suyu, kefir seçeneklerinden birini koyabilirsiniz. Ruslar ekmek mayasıyla yaparlarmış, burada önemli olan fermente edilmesi ve fermente olması için yine fermente bir gıda gerekiyor. Tıpkı doğal sirke gibi.. Yoğurdu koyduktan sonra tahta kaşıkla karıştırın ve sonra kavanozun üzerini buzdolabı poşediyle kapatıp lastikle sabitleyin. 

Kavanozu oda sıcaklığında ve karanlık bir ortamda 1 hafta 10 gün kadar bekletin. Her gün poşeti açmadan bir kaç kez sallayın. Poşet şişmeye başlayınca fermente olayı başlamıştır. Fermente olduktan sonra süzüp cam şişelere doldurun ve 1 hafta içinde bitirin. kullanım süresi 1 ay buzdolabında tutulabilir diye biliyorum ama zaten 3 litre 3 günde biter. Hemen tekrar yapın ve kış ayları boyunca sık sık tüketin. Benden söylemesi.. Hadi kalın sağlıcakla... sevgiler, sağlıklı günler dilerim.

                                                                                                   Dilek Toksoy

youtube Dilek Toksoy kanalımda ayrıntılı videosunu buradan izleyebilirsiniz.

https://youtu.be/cRKZD5JF67o


BENZER TARİFLER

1 yorum:

  1. Merhaba Pancar Kvass Konusunda bizim de çalışmalarımız mevcut. Kolaylıklar dileriz.

    YanıtlaSil