Aşure Nasıl Pişirilir

22:10 Dilek'le Mutfakta 6 Comments

25-11-2012



Aşure

Aşure




Aşure


Aşure ayına girdiğimiz bu günlerde her yıl rahmetli kayınvalidemden öğrendiğim aşure tatlısını yapıp sizlerle paylaşmak istiyorum.

Hatırlıyorum da küçükken hiç sevmediğim bir tatlıydı. Evimizde pişmezdi ve konu komşudan gelen aşureler de yenmezdi. Evlendikten sonra çok lezzetli bulduğum bir tatlı haline dönüşen aşureyi yapmak da bir hayli zahmetli. Kıvamında olmasına çok dikkat etmeliyiz. Malzemeler ne çok ne de az olmalı, yani kararınca.
Herkes güzel yapamaz bu tatlıyı ama ben yıllardır yapa yapa ustası oldum diyebilirim. Aşurenin neden yapıldığını da anlatmama gerek yok sanırım. Benim için paylaşım ve yardımlaşma demek, zevk demek, mutluluk demek, buzdolabına gidip gelip bir kase aşureyi midemin şişeceğini bilerek yemek demek.
Bugün akşama doğru pişirmeye başladığım aşure için gerekli malzemeler şunlar:
1 kilo aşurelik buğday
yarım kilo orta irilikte kuru fasulye
yarım kilo nohut
100 gr.kuru incir
100 gr.kuru kayısı
100 gr. kuru sarı üzüm
50 gr.kuş üzümü
50 gr.dolmalık fıstık
50 gr.toz yeşil antep fıstığı
1 su bardağı dövülmüş fındık ve ceviz 
toz tarçın
6 adet karanfil
bir tutam tuz
1.5 kilo toz şeker
kurutulmuş meyve parçacıkları
1 su bardağı nar tanesi

Yapılışı

Büyükçe ve derin bir tencereye akşamdan ısladığımız ve bir taşımlık kaynatıp soğumaya bıraktığımız buğdayı kuyuyoruz. Isladığımızda içine 6 adet karanfil koymayı unutmuyoruz. Pişirmeye başladığımızda karanfil tanelerini bir kaşıkla alıyoruz. Şişen buğdayın üzerine iki katı geçecek kadar soğuk su ekleyip iyice yumuşamasını bekliyoruz. Bir tutam tuz atıyoruz. Çok fazla lapa olmamasına dikkat ediyoruz. Daha sonra yine akşamdan ısladığımız kuru fasulye ve nohutu ayrı tencerelerde pişirdikten sonra sularını süzüp buğdaya ilave ediyoruz. Arada karıştırarak dibine yapışmasını önlüyoruz. Aşurenin suyunun kararını karıştırırken anlayabilirsiniz. Ne çok koyu ne de sulu olmalı. Suyu az ise su ilave edin. Daha sonra toz şekeri ilave ediyoruz ve karıştırmaya devam ediyoruz.
 Aşure

 Aşure
Bir kaç saat önceden küçük parçalar halinde doğradığımız inciri ve kayısıyı,kuş üzümü,sarı üzümü bir bardak suda ıslattım.Şekeri koyduktan sonra yaklaşık beş dk.kaynadıktan sonra bu meyve kurusu karışımın suyunu süzüp tencereye ekliyoruz. Suyunu süzmemiz aşurenin renginin kararmaması için.
 Aşure
Kuru meyveleri de ekledikten sonra bir süre daha pişiriyoruz.Bir limonun kabuğunu da rendeleyip ekliyoruz..güzel kokması için.Fıstıkları da ekleyin. Aşurenin kıvamına geldiğini göreceksiniz.Yavaş ve sabırla pişen mutluluk duyabileceğiniz anlar..Ocağın altını kapatıyoruz. Ve artık servis tabaklarına koymanın zamanı geldi.
Servis tabağına koyduktan sonra üzerine dövülmüş fındık , ceviz serpiyoruz. biraz toz tarçın,yeşil fıstık,nar taneleri. İsterseniz tercihinize bağlı tabi,taze meyve doğrayabilirsiniz.Ve en son olarak bir kaç damla gül suyu damlatıyoruz.Aşuremiz biraz soğuduk tan sonra yemeye hazırdır efendim.Afiyet olsun hepinize
Bu enfes tatlıyı pişirirken çok mutlu oldum.Konu komşuma dağıtacağım elbet ve burdan okuyanlar da lütfen yemiş gibi olsunlar. Sevgiyle ve mutlulukla kalın...
 Aşure
                                                                              Aşure                                                                                                                           
                                                                              DİLEK'LE MUTFAKTA

BENZER TARİFLER

6 yorum:

  1. SEN GEL YETERKİ NELER NELER YAPARIM BEN SANA

    YanıtlaSil
  2. The only thing i can say is great recipe. keep up the tradition never let it slide out from under you. Thank you so much for sharing.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We cook absolute favorite is sweet every year I thank you for your comment..:)

      Sil
  3. Güzel bir tarif, ellerinize sağlık efendim.

    YanıtlaSil