Erişteli Yeşil Mercimek Yemeği

00:28 Dilek'le Mutfakta 2 Comments

Erişteli Yeşil Mercimek Yemeği
Babamın sofrasından kalanlardan bir tat bu, öyle tanıdık ve öyle sıcak geliyor ki bana. Okuldan eve geldiğimde annemin en sık yaptığı yemeklerdendi. Çok iyi besledi analarımız bizleri, kemik sularıyla yapılan çorbalar, yemeklerle büyüdük. Şimdi her besinde zararlı maddeler var ve yemeye korkar olduk. Nerden bu konuya geldimse.. Yeşil mercimeğin değişik bir tadı var benim mide mutfağımda. Tabiri buysa mide mutfağım öyle her besini sevmez ama mercimeğin o kokusu beni çocukluğuma, anılarıma götürür. Bu çorbayı mı desem, yemek mi desem, iki tabak yedim sıcak sıcak..ohh yarasın ! Hadi kızlar bakın şimdi tarifine nasıl pişiyormuş.

Malzemeler:
2 su bardağı yeşil mercimek
1 adet soğan
1 adet domates
1 adet taze yeşil ve kırmızı biber
1 yemek kaşığı salça
1 küçük kaseyle dolu erişte
1 adet et bulyon ya da kemik suyu
tuz, karabiber, pul biber
kekik, taze nane, maydanoz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı:
Mercimekleri yıkayıp süzün ve düdüklü tencerede 15 dk. haşlayın. Çorba yapacağınız tencereye soğanı yemeklik doğrayın ve yağla kavurun. Domatesi ve biberleri de doğrayıp biraz daha kavurun. Salçayı ekleyin, biraz daha kavurup kaynar su ekleyin. 5 bardaktan az olmasın. Annem kemik suyuyla yapardı. Ama ben et bulyon koydum. Erişteleri çorbaya atın ve pişmeye yakın haşlanmış mercimekleri ekleyin. Tuzunu  ekledikten sonra çorba özdeşleşene kadar pişirin. Piştikten sonra baharatları ve taze nane, maydanozu ekleyip servis tabağına alın. Sıcakken  yanında bir adet soğanla beraber yemenizi öneririm. Herkese afiyet olsun.

Erişteli Yeşil Mercimek Yemeği


Erişteli Yeşil Mercimek Yemeği

Erişteli Yeşil Mercimek Yemeği

                                   SEVGİYLE PİŞEN YEMEKLERDEN
                                                                         DİLEK'LE MUTFAKTA

BENZER TARİFLER

2 yorum:

  1. 1989 yılında yemeye davet etmişlerdi,bu çorbayı yapmışlardı,evin hanımı :size göçmen çorbası yaptım,olmuş mu ?Erişteli mercimek ilk orada yemiştim,yöreye göre değişir yemekler,ama şimdi ara sıra çorbama erişte eklediğim olur ve hep o tatlı hanımı hatırlarım.Canım ,ellerine sağılık.

    YanıtlaSil
  2. Demek ki herkesin bu çorbada bir anısı var...) teşşkrler ve de sevgiler

    YanıtlaSil