Yuvalama Çorbası

01:51 Dilek'le Mutfakta 6 Comments

31-12-2013



Yuvalama Çorbası


Yuvalama zengin içeriğiyle çok sevilen doyurucu bir çorba olarak mutfaklarımızda özel bir yer edinmiştir. 

Erzurum'lu komşularımdan gördüğüm tarifinde yoğurt da vardı ama ben koymadım bu sefer. İçinde bulgurdan yapılmış misket köftesi, haşlanmış nohut, ( buzluğumda her zaman bulunur ) haşlanmış et ve soğan, tereyağı, reyhan otuyla tatlandırılmış enfes bir lezzet. 

MALZEMELER:

1 su bardağı ince bulgur

1 adet yumurta

ılık su

tuz, karabiber

1 su bardağından biraz fazla un

1 kilo kemikli et

2 adet kuru soğan

1 su bardağı haşlanmış beyaz nohut

2 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı sıvı yağ

2 yemek kaşığı karışık biber ve domates salçası 

1 tatlı kaşığı reyhan otu yada kuru nane

isteğe göre pul biber

YAPILIŞI:

Ben eti kemikli tercih ettim, daha lezzetli olur diye. Eti düdüklü tencerede pişirin ve piştikten sonra kemiklerinden etleri sıyırın, daha sonra da etleri didikleyin. 

Bir derin yoğurma kabına bulguru, unu, tuz , yumurta, karabiberi koyun ve ılık suyla iyice yoğurun. Hamur elinize yapışırsa suyla elinizi ıslatın ve hamura misket şekli verip un serpilmiş bir tepsiye dizin. Buzdolabında bir süre bekletin. Bu arada siz soğanları yemeklik doğrayın ve pişirme tenceresine alın. Biraz sıvı yağla kavurun. Soğanlar pembeleşince salçasını ekleyin ve biraz daha kavurun. Didiklediğiniz etleri ilave edin ve kavurmaya devam edin. Daha sonra tencereye 5 su bardağı   su koyup  kaynatın. 10 dk. kadar kaynattıktan sonra haşlanmış nohutları ekleyin, peşinden bulgurlu köfteleri koyup köfteler yumuşayıncaya kadar pişirin. İsterseniz yoğurtlu unlu terbiye de yapabilirsiniz. Bazı yörelerde öyle de yapılıyor. En son olarak tavaya tereyağını koyun ve eriyince reyhan otu ya da kuru nane ekleyip biraz kavurun. Bu karışımı çorbaya ilave edip servis yapın. Bol vitaminli, kuvvet verici bu çorbayı mutlaka deneyin derim. Herkese afiyetler diliyorum. 

Yuvalama Çorbası


                                                     SEVGİYLE PİŞEN YEMEKLERDEN

                                                                    DİLEK'LE MUTFAKTA

BENZER TARİFLER

6 yorum:

  1. sıcacık bir çorba ellerine sağlık, mutlu yıllar..

    YanıtlaSil
  2. Sağolasın Mehtapcım..sana da güzel, sağlıklı bir yıl diliyorum..sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Bu başlı başına ana yemek:) Çorba demek ve başlangıç yapmak olmaz:)) Ellerine sağlık Dilekciğim. Mutlu, sağlıklı, huzurlu bir yeni yıl olsun hepimize.

    YanıtlaSil
  4. Haklısın Nilgüncüm, ana yemek demem lazımdı..) bend e senin yeni yılını kutluyorum ve kocaman öpüyorum..

    YanıtlaSil
  5. Bu farklı bir yapım. Antep yöresine aittir: Yuvalama. İçinde: Yoğurt, et, nohut köfteler de pirinç kırığı denilen normal kırıktan biraz daha ufaktır. Antep çarşısında yuvalama için pirinç kırığı satarlar.
    Bu biraz daha farklı. Topalak diyeceğim ama , yapım aşamaları benzemiyor. Onda yumurta bulunmuyor.
    Sizin yemeğiniz hangi yöre? Yöreden dolayı, farklıdır.

    YanıtlaSil
  6. bahce perim hanımcım, evet farklı bir yemek, Erzurum'lu komşumun tarifiyle yaptığım bir yemek bu. Onlar bu tarifle yapıyorlar herhalde, yöreden yöreye değişiyor tabi..o zaman Erzurum diyebilirim. sevgiler..)

    YanıtlaSil