Damat Paçası Tarifi ( Rumeli Yemeği )

14:38 Dilek'le Mutfakta 4 Comments

19-10-2014


Damat Paçası Tarifi ( Rumeli Yemeği )
En zevkle yaptığım yemeklerden.. Damat Paçası demişler adına, yeni gelinlerin baba evine ziyarete gittiğinde ev halkının baklavadan artan yufkalarla yaptıkları damada özel, sirkeli sarımsaklı muhteşem sosuyla ağızlarda muhteşem bir tat bırakan güzel bir Rumeli yemeği imiş.
Doğrusunu isterseniz ben ilk defa yaptım. Aslında yufka ıslaması yaparız et suyuyla ve üzerine et kavurması koyarız. Damat paçası yemeğini leziz kılan üzerine dökülen özel sosu. Ben bu sosu başka yemeklerde de kullanabilirim. Harika, nefis bir sos gerçekten. Sirke ve sarımsak ikilisinin yoğurtla birleşip muhallebi gibi pişmesi...haydi siz gelin bu nefis yemek tarifini okuyup yapın, inanın pişman olmayacaksınız. Ben kızımın evinde yaptım, latife olsun diye damadıma özel bir yemek yapmak için. Damadım çok yemek seçmesine rağmen yemeğime bayıldı diyebilirim..Bu arada damadımı çok seviyorum. Gelelim tarife: tarifi sevgili arkadaşım Fatoş'tan almıştım. Bir Rumeli Yemeği olmasına rağmen buralarda yani Ege taraflarında da sıkça yapılan bir tarif..

Malzemeler:

3 adet yufka

1 adet tavuk göğsü

tuz, karabiber, kekik

Sosu için:

2 adet yumurta

2 kaşık un

2 su bardağı yoğurt

5-6 diş sarımsak

1 fincan sirke

tuz, karabiber, kırmızı biber

2 su bardağı tavuk suyu

üzeri için:

2 yemek kaşığı zeytinyağı ya da tereyağı

1 yemek kaşığı toz kırmızı biber ya da biber salçası ( ben salça kullandım )

Yapılışı:

Önce yufkaları tek tek mutfak tezgahınıza serin ve aralarına biraz zeytinyağı sürüp büzüştürün ve üçe bölüp cam tepsiye dizin.

Tepsiyi kızgın fırına verip altını üstünü güzelce kızartın. Daha sonra fırından alıp ılınmaya bırakın.


Damat Paçası Tarifi ( Rumeli Yemeği )

Damat Paçası Tarifi ( Rumeli Yemeği )


Damat Paçası Tarifi ( Rumeli Yemeği )

Diğer yandan tavuk göğsünü haşlayın ve piştikten sonra parçalara ayırıp tuz, karabiber ilavesi yapıp harmanlayın.

Haşlanan tavuk suyunu ılınan yufkaların üzerine iki üç su bardağı kadar döküp suyunu çekmesini bekleyin. Daha sonra üzerine tavuk etlerini dizin.

Sosu pişirmeye başlayın. Bunun için derin bir sos tenceresine yumurtaları kırıp çırpın. İki kaşık unu, yoğurdu, ezilmiş sarımsakları ekleyip ocakta pişirmeye başlayın. Fokurdamaya başlayınca tavuk suyu ekleyin ve muhallebi kıvamında bir sos elde edin. Tavuk suyunu ona göre ayarlamalısınız. Hızlıca karıştırıp tuz, karabiber ve sirkeyi de ekledikten sonra bir taşım daha kaynatıp ocaktan alın. Hazırladığınız sosu tavukların üzerine gezdirin.


Damat Paçası Tarifi ( Rumeli Yemeği )

Damat Paçası Tarifi ( Rumeli Yemeği )

Damat Paçası Tarifi ( Rumeli Yemeği )



Damat Paçası Tarifi ( Rumeli Yemeği )

Damat Paçası Tarifi ( Rumeli Yemeği )


Bu şekilde aslında tekrar fırına verilebilir ama ben dayanamadım, çocuklar açlıktan ölmek üzere oldukları için hemen servis ettim. En son üzerine kırmızı biberli, salçalı yağ gezdirip servis yapın. Nefis yemeklerden diyebileceğim damat paçasını afiyetle yiyin. Sevgi ve sağlıkla kalın.

Damat Paçası Tarifi ( Rumeli Yemeği )

Damat Paçası Tarifi ( Rumeli Yemeği )

Damat Paçası Tarifi ( Rumeli Yemeği )


Damat Paçası Tarifi ( Rumeli Yemeği )

Damat Paçası Tarifi ( Rumeli Yemeği )

Damat Paçası Tarifi ( Rumeli Yemeği )

Damat Paçası Tarifi ( Rumeli Yemeği )


                                  Sevgiyle Pişen Yemeklerden

                                                Dilek'le Mutfakta

BENZER TARİFLER

4 yorum:

  1. Eline sağlık ustacığım:) Bayılırım bu güzelliğe:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Nilgünüm..zevkle pişirdim damatcığıma..sen gelince sana da pişiririm canm..sevgilerimle

      Sil
  2. Sevgili dilek ben bosnagim bu yemegi cok severim 5 senelik damadima hic denk gelmedi yarinki menu sayende sekillendi. Ellerine saglik sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öylemiii Benim eski eşimde boşnaktı ve ben boşnak yemeklerini iyi biliyorum mecburen..sizin menüye yardımcı olduğum için çok mutluyum Sevda hanım..sevgilerimi yolladım..Bu damat paçası çok lezzetli ..damatlara yakışır ...)

      Sil