Ekşili Kurutulmuş Patlıcan Biber ve Lahana Dolması Tarifi ( Karışık Ekşili Dolma )

17:53 Dilek'le Mutfakta 2 Comments

19-10-2014

 ( Karışık Ekşili Dolma )
Biraz Doğu usulü yapılan ekşili karışık dolmalar lezzetine doyamayacağınız kadar güzel oldu. Pratik yemek tariflerini sizlerle paylaşmayı seviyorum. Kızımla beraber oturup yaptığımız lezzetli dolmalardan bir çok kişi de nemalandı. Lezzetini içine koyduğum limon tuzu ve bol baharatlarından alıyor, ayrıca taze ev yapımı biber salçasının verdiği lezzet de yok sayılamaz. Nedense kuru patlıcan ve biber, tazesine nazaran dolmada daha bir lezzetli oluyor. Bu arada lahana yapraklarını çok az haşlayıp suyunu süzdürün ve buzdolabı poşetine düzgünce serip buzluğa atın. Sarma yapacağınız zaman, buzluktan alıp buzu çözülünce aynı ilk haşlanmış gibi oluyor, denemenizi tavsiye ederim. En güzel yemek tariflerini bu sitede bulabilirsiniz..


Malzemeler:

Koca bir tencere oldu bizimkisi..

10 adet kuru patlıcan

10 adet kuru kırmızı dolmalık biber

haşlanmış lahana yaprakları

İç malzemesi:

2 su bardağı pirinç

1 su bardağı bulgur

2 adet kuru soğan

4-5 diş sarımsak

2 yemek kaşığı biber salçası

2 yemek kaşığı domates püresi

maydanoz, taze nane, reyhan

karabiber, pulbiber, kişniş

1 çay kaşığı limon tuzu

1 tatlı kaşığı nar ekşisi

1 salkım koruk üzümü ( üzüm mevsiminde olmamış üzümlerden bir kaç dal topladım ve buzluğa attım.)

yeterince tuz

1 su bardağına yakın zeytinyağı

Yapılışı:

Soğanları soyun ve yıkadıktan sonra yemeklik incecik doğrayın. Sarımsakları da incecik kıyın. Zeytinyağının yarısında hafif soteleyin. Salçayı ve domates püresini ilave edip karıştırın. Daha sonra yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri ve bulgurları ekleyip biraz kavurun. Yarım çay bardağı su ekleyip biraz daha ateşte tutun. Tuz, karabiber ve diğer baharatlarla, maydanoz, nane, reyhanı incecik kıyın ve dolma içine ekleyip karıştırın. Limon tuzu ve nar ekşisini de ekledikten sonra dolma içiniz hazır demektir. 

Hazırladığınız iç ile önce lahana yapraklarını sarıp derin bir tencereye dizin. Üzerine kuru patlıcan ve biberleri doldurup dizin. Patlıcan ve biberlerin üzerini domates dilimleriyle kapatın. Tüm malzemeyi bitirdikten sonra tencerenin dibine 1 su bardağı salçalı su, koruk üzümlerini koyun ve pişirmeye bırakın. Kalan zeytinyağını da tencereye ekleyin. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve arada suyuna bakıp su ilavesi yapın. Pirinçler yumuşayınca dolmanın altını kapatın ve demlendirin. Servis tabağına karışık koyarak afiyetle yiyin. Misafirleriniz için nefis bir yemek tarifi arıyorsanız bu tarif on numara bilesiniz. Herkese afiyet olsun. 

 ( Karışık Ekşili Dolma )

 ( Karışık Ekşili Dolma )

 ( Karışık Ekşili Dolma )

 ( Karışık Ekşili Dolma )

 ( Karışık Ekşili Dolma )

 ( Karışık Ekşili Dolma )

 ( Karışık Ekşili Dolma )

 ( Karışık Ekşili Dolma )

 ( Karışık Ekşili Dolma )




                              Sevgiyle Pişen Yemeklerden 

                                   Dilek'le Mutfakta


BENZER TARİFLER

2 yorum:

  1. Ben hakkettim haklısın:)))) Ama bunlar çok güzelllll:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin çikolatalar nasıl bir şeydi öyle ...inanılmaz değişik, sanat eseri gibi ..dolma yapmak ne ki bunun yanında Nilgünüm.....)

      Sil