Su Böreği ( Hazır Yufkadan )

19:39 Dilek'le Mutfakta 8 Comments

13-03-2015


Su Böreği 

Su böreğini sevemeyen yoktur herhalde. Ben biraz tembellik yapıp hazır su böreği yufkası aldım ve böreğimi öyle yaptım.
Hazır su böreği yufkasını Bim marketinde buldum, şaşırdım..Her şeyin hazırı çıktı gerçekten, bu da bizler için kolaylık anlamına geliyor. Gerçi kendi yaptığınız hamur gibisi yok ama vakti kısıtlı olanlar için mükemmel bir çözüm. Su böreğini yapmasını Erzurum'lu bir komşumdan öğrenmiştim. O hep yapardı ve bize ikram ederdi. Hamurunu 8-9 yumurtayla yoğurur ve incecik açardı. Sonra ben ondan öğrenip yapmaya başladım ama asla onun kadar düzgün açamadım. Doğrusu yırtmadan açabilmek maharet istiyor. Sonra onları gazete kağıdına serip hafif kurutuyor ve ardından sıcak suya el çabukluğuyla daldırıp kırışmasına ve yapışmasına izin vermeden hemen soğuk su dolu kaba aktarırdı..neyse gerisini yapım aşamasında anlatmaya devam edeceğim. Haydi bakalım su böreğimizi yapalım ve haftasonu diyetleri biraz bozalım. Herkese sevgiler..

Malzemeler:

1 paket hazır su böreklik yufka

200 gr tereyağı

iç malzemesi için:

taze beyaz peynir ve maydanoz

Hamur yapar açarım diyorsanız 8 veya 9 yumurtayı çukur bir yoğurma kabına kırıp çırpın, yavaş yavaş elenmiş un ve tuz bir çorba kaşığı sıvı yağ ekleyerek sert bir hamur yoğurun. Hamuru yarım saat dinlendirip bezelere bölün ve ceviz büyüklüğünde bezeler yaptıktan sonra her bir bezeyi açabildiğiniz kadar açın. Yufkaların ince olması böreğin güzel olması için çok önemli.  Açtığınız yufkaları masanın üzerine serdiğiniz gazete kağıtlarının üzerine teker serin ve hafif kurutun. 

Şimdi sıra geldi yufkalara banyo yaptırmaya...

Derin bir tencereye su koyup kaynatın. Yine derin bir kabın içine yarısını geçecek kadar soğuk su koyun. Soğuk su dolu kabın yanına da kalın, temiz ve kuru bir havlu serin. Yani üç işlem yapılacak ve hepsi yanyana  olsun. En sağınızda da böreği koyacağınız tepsi olsun. 


Kaynayan suya yufkayı iki elinizle tutup koyun ve tahta bir kaşıkla yapışmasını engelleyip karıştırın. 1-2 dakika sonra dikkatlice yine kepçe yardımıyla yufkayı alıp hemen soğuk suya bırakın ve elinizle yufkayı düzeltin. Bir kaç dakika  sonra yufkayı kepçeyle alıp havlunun üzerine serin ve fazla suyu aksın. 




Su Böreği 
Tepsinin altını hafif yağlayın ve yufkalardan birini kuru olarak tepsiye serin. Bir yufkayı da üzerine sermek için ayırın.
Su Böreği 
Yufkaların hepsini kaynar su soğuk su ve havluya koyma işlemiyle yaparken her yufkanın arasına eritilmiş tereyağı sürün. Böreğin kalın olmasını isterseniz 5 adet yufka altına 5 tane de üstüne olacak şekilde ayarlayın. Daha ince olmasını isterseniz 3 tane altına 3 tane de üstüne yeter.. Tabi altında ve üstündeki kuru yufkalar hariç. Aralarına hazırladığınız peynirli maydanozlu içten döşeyip yufkaları tepsiye dizme işlemini bitirin. Her yufkanın üzerine yağ dökmeyi unutmayın. 

Önemli bir not ise soğuk su dolu kabı her yufkada değiştirin ki yufkalar erimesin. Yani su daima soğuk olmalıdır. 
Su Böreği 

Su Böreği 

Su Böreği 

Su Böreği 

Su Böreği 

Su Böreği 

Su Böreği 

Su Böreği 
Ben küçük tepside yaptığım için üzerine kuru yufka ayırmadım. Alttaki yufkanın dışarı taşan kısımlarını üzerine kapattım. En son üzerini yağlayıp, dilimlere böldüm ve önce 200 derecede, 15 dakika sonra da ısıyı 180 dereceye düşürerek fırına verdim. Altı üstü kızarana kadar yaklaşık bir saat pişirin. 
Su Böreği 

Su Böreği 

Su Böreği 

Su Böreği 

Su Böreği 

Su Böreği 

Su Böreği 

Su Böreği 

Su Böreği 
Sıcak iken servis tabağına koyun ve afiyetle yiyin. 
Su Böreği 

Su Böreği 

Su Böreği 

Su Böreği 


Su Böreği 

Su Böreği 

Su Böreği 

Su Böreği 

Su Böreği 

Su Böreği 

                     Herkese afiyet olsun..

                                   Sevgiyle Pişen Yemeklerden 

                                                   Dilek'le Mutfakta

BENZER TARİFLER

8 yorum:

  1. Ellerinize sağlık nefis görünüyor :)

    YanıtlaSil
  2. Ellerine saglik dilekcim nefis cok severim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşkrler canım..hazır yufka da fena değildi valla aynısı oldu ..biraz rengi beyazdı ama olsun..sevgi ve selamlr

      Sil
  3. ay valla sabah sabah görüntüsü bile yetti, ellerine sağlık .Hazır yufka eskiden yoktu ama şimdi var madem yararlanmak gerek , di mi ama.Ben yıllar önce bir kez açarak yapmıştım çok güzel olmuştu ama çok zahmetli bir börek .Böyle pratik şeyler zamanımızda şart.. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. Mehtapcım yorumun için teşkr ederim, cidden pratiklik hayatımızda var ama yine de şikayet ediyoruz aslında..sevgiyle kal arkadaşım

    YanıtlaSil
  5. Tariflerinizi çok beğendim. Sitemizde düzenlediğimiz bloglara özel çekilişe katılmak isterseniz siteme beklerim.

    http://www.selmamutfakta.com/2016/02/bloggerlara-ozel-cekilis.html

    YanıtlaSil
  6. Su soğumasın diye içine buz koysak olurmu acaba

    YanıtlaSil