Kızılcık Tarhanası

19:42 Dilek'le Mutfakta 2 Comments

Merhabalar..

Kızılcık Tarhanası
Kızılcıklar oldu bu yıl da, selelere doldu da..  Çok sevdiğim bir meyvedir. Tadıyla görünümüyle , verdiği enerjiyle harika bir besin kaynağı olan kızılcık meyvesini her yıl ağustos sonuna doğru, takiben eylül  ayında pazarlarda, marketlerde bulabilirsiniz. Ben geçen hafta Yalova Çınarcık'ta köylülerden 2 kilo aldım. Bu yıl yapacağım dedim artık şu kızılcık tarhanasını..Her yıl niyetleniyorum , bir şey çıkıyor, olmuyor..Ama bu yıl başardım çok şükür..Aldığım iki kilo kızılcığın birazını yedik, birazını da komposto yaptık, kalanı az oldu ama tarhana için ayırdım ve hemen o akşam yoğurdum. 
Şimdi gelelim neden kızılcık tarhanası...?
Edindiğim bilgiler şöyle:
Kızılcık tarhanası bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor, özellikle kışın soğuk algınlığına,    sıcak çorbası yapılıp içildiğinde çok iyi geldiği söyleniyor. Zaten normal tarhana bildiğimiz üzere bir şifa kaynağı, sonuç olarak kızılcık meyvesinin kaynatılıp posasıyla un karışımından elde edilen ve sonra tarhana yapımında izlenen yolu takip eden bir süreçte ortaya çıkan bir şifa kaynağı. Uzmanlarca bol protein, kalsiyum, demir, A, B1, B2 vitaminleri barındırdığı söylenen Kızılcık Tarhanasının , sinir sistemine, mide ve baş ağrılarına, soğuk algınlığına çok iyi geldiği biliniyor..bilin istedim. Mudurnu ve çevresinde, ayrıca Kütahya taraflarında da her evde hemen hemen yapılıyormuş. Ben yaptım, denedim ama ilk defa yaptığım için bir kaç yerden tarif alabildim ve asıl tarifi bu değilmiş onu geç öğrendim.
Asıl tarif sadece kızılcık ve un, tuz ile yapılıyormuş. Ben Sevgili Hülya Erol'un tarifiyle yaptım. Onun tarifinde kızılcığın içine yoğurt ve sarımsak konulmuş, bende bu tarifi denedim. Lakin sevgili arkadaşım ve gerçekten tarhana uzmanı diyebilirim, Filiz Çatalkaya Orhan, asıl tarifin böyle olmadığını söyledi. Bu da güzel oldu, üstelik yoğurt ve sarımsağın şifası da içinde lakin mide ve bağırsağa ağır gelebilirmiş ve sadece kızılcık ve unla yapılanı bizim orada daha makbul dedi. Her neyse işte arkadaşlar ben yine alacağım kızılcık ve bu kez onun  tarifiyle yoğuracağım. 
Tarifi sizinle paylaşmak istiyorum, aslında sarımsak ve yoğurtlu da lezzet olarak harika oldu ama rengi kıpkırmızı olmadı. O yüzden renginin kırmızı olmasını istiyorsanız yoğurt koymayın. Sarımsağı da eklemek veya eklememek sizin tercihiniz.
Son olarak kızılcık tarhanasını yapabilirseniz mutlaka yapıp mutfakta bir köşede bulundurun derim. Faydasını göreceksiniz.
Kızılcık Tarhanası
Malzemeler:
1 kilo kızılcık
1 yemek kaşığı kaya tuzu
alabildiğince un
Yapılışı:
Kızılcıkları çok az suda yumuşatıncaya dek kaynatın. Fazla kaynaması gerekmiyor, zaten olgunlaşmış kızılcıkları tercih edin. Yumuşayan kızılcıkları kevgirden geçirin ve elde ettiğiniz kızılcık püresini sıcak sıcak unla buluşturup yoğurun. Tuz ilave edip alabildiğince unu kızılcıklara yedirin. 4-5 gün üstüne temiz bir bez örtüp bekletin. Ekşiyen kızılcık tarhanasını yine temiz bir beze parçalar halinde yayın. Güneşte kurutma kızılcık tarhanasında makbul değildir. Çünkü rengini alır. 

Kızılcık Tarhanası

Kızılcık Tarhanası

Kızılcık Tarhanası
Beze serdiğiniz hamur parçalarını ters yüz edip kuruyana kadar küçülte küçülte ufalayın. Kurumaya yüz tutmuş hamuru bezin üzerinde ellerinizle ovalayın. Daha sonra kevgirden geçirin. Ben eski usulle yaptım, dilerseniz siz kuruduktan sonra robottan geçirebilirsiniz. Kevgirden geçirdiğiniz kızılcık tarhanasını bir kaç gün daha serili bırakın, iyice kurusun. İyice kuruduğundan emin olunca cam kavanozlara ya da bez olan temiz bir torbaya koyabilirsiniz. Buzdolabında saklamak daha emin olur. 
Herkese sağlıklı günler diliyorum. Umarım faydalı olabilmişimdir. Deneyimlerimi sizlerle paylaşmak bana keyif veriyor. Eleştirilerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum. 
                   "Sevgiyle Pişen Yemeklerden",
                                            Dilek'le Mutfakta



BENZER TARİFLER

2 yorum:

  1. Kızılcığın marmelatını duydum ama tarhanayı ilk defa duyuyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet canım, çok eski bir tarif aslında ama herkes bilmiyor, bende bir kaç yıl önce öğrenmiştim ve kesinlikle çook faydalı..

      Sil