Mardin Usulü Mehir Çorbası

20:25 Dilek'le Mutfakta 4 Comments

Merhabalar..

Mardin Usulü Mehir Çorbası

Türk Mutfağının baş çorbalarındandır Ayran Aşı Çorbası..Bu çorbayı bilmeyen yoktur herhalde..Daha evvel de ayran aşı, Ayran Çorbası adıyla tarifini paylaşmıştım. Yöresel ve çok lezzetli bir çorbadır. Yöreye göre değişen malzemeleri vardır. İçine haşlanmış nohut ekleyen, köfte ekleyen yöreler de vardır. Özünde Yoğurdun sulandırılarak içine haşlanmış buğday ekleyip pişirilmesidir ve özelliği soğuk olarak yenmesidir. Damak zevkine göre tatlandırmalar yapılabilir. Mesela bizim Karadeniz yöresinde ise buğdayın yanında haşlanmış mısır da konulur. Biliyorsunuz pirinçle olanına da Yayla Çorbası denir. Aslında içine ne koyarsan koy, çorbanın özünde ayran var olduğu için adı Ayran Aşı diyebiliriz. Bizim Anadolu Kadınlarımız bir çok çeşidini üretmişler yöre yöre benzer isimlerle günümüze dek gelmiş, çok sevilen çorbalardandır. Bu akşam size bu çok basit çorbanın Mardin usulü olanından bahsedeceğim. Benim küçük kızımın eşi Mardin'li olmasından dolayı, onların yemeklerinden de yapıp öğrenmeyi seviyor haliyle. Onların deyişiyle çorbanın adı MEHİR..Haşlanmış buğday ve ayranla pişen, hiç yağ koymadan soğuk yenen bir çorba..Benim kızım, buğdayı haşladıktan sonra ılınmaya bırakıyor ve buzlu yoğurt döküp karıştırıyor, pişirmiyor..Bu akşam öyle yedik ve harika olmuş..buğday cacığı koydum ismini..Üzerine taze nane, pul biber nefis oldu..
Haydı siz de YAPIN ! 

Mardin Usulü Mehir Çorbası
 Malzemeler: 
1 su bardağı buğday aşı
10 yemek kaşığı yoğurt
Taze nane
su
Yapılışı:
Buğdayı yıkayıp üzerini 3 parmak geçecek şekilde su koyun ve düdüklüde kaynatıp pişirin. Yumuşayan buğdayların üzerine yoğunluğuna göre biraz kaynar su ilavesi yapın. Koyu bir kıvam olmalı..Daha sonra yoğurdu sulandırıp çırpın. Soğumuş buğdayın içine karıştırıp iyice harmanlayın. Buz ilavesi yapıp kaselere paylaştırın. Üzerlerine taze nane, maydanoz serpin.
Mardin Usulü Mehir Çorbası
                     "Sevgiyle Pişen Yemeklerden"
                                         Dilek'le Mutfakta

BENZER TARİFLER

4 yorum:

  1. 8 aylık oğlum bayılıyor bu çorbaya ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Boşnak kızım, teşekkür ediyorum, oğlunuzu da kocaman öpüyorum..sevgiler

      Sil
  2. Mardinli olarak bizde aynı şekil buzlu ayranla yaparız içine sarımsakta koyarız denemenizi tavsiye ederim çok güzel oluyor

    YanıtlaSil